Politiek

De Europese fracties van ChristenUnie en SGP gaan definitief uit elkaar

Peter van Dalen van de ChristenUnie sluit zich in het Europees Parlement aan bij de christen-democratische fractie EVP. Beeld ANP
Peter van Dalen van de ChristenUnie sluit zich in het Europees Parlement aan bij de christen-democratische fractie EVP.Beeld ANP

De scheuring tussen ChristenUnie en SGP in het Europees Parlement is definitief. Reden is dat ook Forum voor Democratie lid wordt van de conservatieve ECR-fractie, van oudsher de thuisbasis van ChristenUnie en SGP.

De partijen trokken in Brussel gezamenlijk op, maar de wegen scheiden zich nu. Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie liet al eerder blijken dat zijn partij niet samen met Forum in een fractie terecht wil komen. Nu de partij van Thierry Baudet is toegelaten tot ECR (de Europese Conservatieven en Hervormers), rest ChristenUnie niks anders dan vertrekken. Van Dalen sluit zich aan bij de EVP, de christendemocratische fractie. Daar zijn vanuit Nederland ook CDA en 50Plus lid van.

De SGP heeft woensdagavond besloten bij de ECR-fractie te blijven. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zegt: “In de ECR heb ik alle ruimte voor een EU-kritisch en christelijk geluid en kan ik geloofwaardig opkomen voor mijn speerpunten, zoals Israël, landbouw en vervolgde christenen.”

Bedenkelijk

ChristenUnie en SGP laten in een verklaring weten dat ‘beide Europarlementariërs ook in de nieuwe situatie nauw met elkaar samenwerken’. In werkelijkheid verloopt de samenwerking tussen de christelijke partijen steeds stroever. Roel Kuiper, onlangs vertrokken als Eerste Kamerlid van de ChristenUnie, liet zich recent ontvallen dat hij het ‘bedenkelijk’ vindt ‘dat de SGP zich steeds vaker labelt als rechts'. Op het Binnenhof trekken Thierry Baudet en SGP-leider Kees van der Staaij nadrukkelijk samen op, bijvoorbeeld in de discussies rond immigratie en het klimaat.

Ook de formatie van een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland heeft tweespalt tussen ChristenUnie en SGP blootgelegd. VVD, CDA en Forum voor Democratie probeerden een coalitie te smeden, maar hadden een vierde partij nodig voor een meerderheid. Hun oog viel op de gecombineerde CU/SGP-fractie. De onderhandelingen liepen uiteindelijk stuk omdat ChristenUnie weigerde met Forum in een coalitie te stappen. Van der Staaij reageerde op Twitter: “Aan de SGP heeft het niet gelegen. Een gemiste kans.”

Lees ook:

Forum drijft een wig tussen SGP en ChristenUnie

Ze gaan niet vechtend over straat, maar de liefde tussen de twee kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie is danig bekoeld. Aanleiding: de samenwerking tussen SGP met een nieuwe bondgenoot, Forum voor democratie.

De hechte vriendschap tussen de Forumpopulist en de SGP-mannenbroeder

In de strijd voor het behoud van de joods-christelijke cultuur hebben Forum voor Democratie en de SGP elkaar gevonden. Een opvallende vriendschap, die de SGP van de ChristenUnie doet afdrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden