null Beeld
Beeld

CommentaarHaperende start

De Europese Commissie had zich een betere start kunnen wensen

Met een maand vertraging kan Ursula von der Leyen aan de slag. De Duitse voorzitter van de Europese Commissie moet met haar team de motor vormen achter het Europese beleid. Maar de afgelopen maanden hebben opnieuw laten zien hoe complex de positie van de commissie is in het Europese krachtenveld. Als het parlement niet dwarsligt, dan zijn het de lidstaten wel.

Zo had Von der Leyen grote moeite om haar team door het Europees Parlement te loodsen. Ze moest liefst drie kandidaten vervangen, een record. De Franse kandidate Sylvie Goulard werd geschrapt omdat ze in het verleden Europese assistenten had ingezet voor binnenlandse politieke doeleinden, de Roemeense Rovana Plumb en de Hongaar László Trócsányi sneuvelden vanwege financiële belangenverstrengeling. Waarna de Roemenen onderling eindeloos ruzieden over een nieuwe kandidaat, en de nieuwe Hongaar slechts met de hakken over de sloot kwam. Als klap op de vuurpijl weigerde Groot-Brittannië ondanks herhaalde verzoeken botweg een kandidaat te leveren, omdat het land op weg is naar de Europese uitgang.

Niet overtuigd van de klimaatambities

De commissie, met verhoudingsgewijs veel vrouwen en voor het eerst een vrouwelijke voorzitter, had zich een betere start kunnen wensen. In de laatste fase moest Von der Leyen alle kanten opbuigen om links en vooral rechts in het Europees parlement met vage beloftes tevreden te stellen. De meeste leden van de Groene fractie onthielden zich uiteindelijk van stemming, omdat ze niet overtuigd zijn van de klimaatambities van de commissie. Het thema waar de Nederlander Frans Timmermans voor verantwoordelijk is, en op wie de twijfel over de beleidskracht van de commissie dan ook negatief afstraalt.

De vraag is ook hoeveel ruimte de commissie krijgt van de lidstaten. Dat speelt al de komende weken, als Timmermans namens de EU afreist naar Madrid voor de wereldwijde klimaatconferentie. Tot nu toe slaagden de andere lidstaten er niet in Polen, Tsjechië en andere landen ervan te overtuigen zich te scharen achter het doel in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dus wat Timmermans daar precies gaat uitdragen is nog volstrekt onduidelijk.

De EU staat voor grote hervormingen, vanaf komend voorjaar moet de discussie losbranden over interne democratisering en over heldere keuzes in beleid met veel aandacht voor de wensen van de Europese burger. Ook moet de Europese begroting voor de komende jaren worden vastgesteld. De rommelige installatie van de Europese Commissie is nou niet bepaald een vliegende start van dat cruciale jaar.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:
De ‘groenste Europese Commissie ooit’ krijgt de zegen van het parlement, maar niet van de Groenen

De Europese Groenen steunen het team van Ursula von der Leyen vooralsnog niet. ‘Klimaat-commissaris’ Frans Timmermans begrijpt daar niets van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden