'De eurocrisis zie je in onze cijfers nog niet terug'

UWV verwacht vooralsnog daling aantal WW-uitkeringen

Het CBS meldt dat het aantal werklozen in juli met 22.000 is gestegen, terwijl uit de cijfers van het UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in die maand ongeveer gelijk bleef. "Als je puur naar onze cijfers kijkt, zie je geen kentering", zegt UWV-woordvoerder Frank Bartelds.

Waarin zit 'm het verschil tussen beide?
"Het CBS baseert zich op een enquête onder 30.000 Nederlanders, wij op de statistieken: het aantal mensen met een WW-uitkering. Dat waren er in juli 254.000, ongeveer evenveel als in juni. In onze cijfers vind je jongeren en herintreders die werkloos worden niet terug, want die hebben vaak geen recht op een WW-uitkering. Ook de student die zijn baan verliest, zit niet in onze cijfers.

Anders dan het CBS corrigeren wij niet voor seizoensinvloeden. Dus zie je in onze julicijfers vaak twee dingen terug: in die maand vragen minder mensen WW aan omdat er een ruimer aanbod is aan seizoensarbeid. De horeca heeft in de zomer meer mensen nodig bijvoorbeeld. Maar er zeggen ook minder mensen hun uitkering op, omdat er in de zomer minder mensen worden aangenomen."

Dit jaar houden die twee elkaar in evenwicht en zorgt seizoensarbeid niet voor een daling van het aantal uitkeringen?
"Juli blijft wat achter bij de verwachtingen, maar het is lastig te zeggen hoe dat komt. Het is slecht weer geweest, misschien waren er minder mensen nodig op de terrassen en de stranden. In het voorjaar daalde het aantal uitkeringen juist sterker dan gedacht. Dat kan ook zijn invloed hebben."

Wat voorzien jullie voor de tweede helft van het jaar?
"Na de zomer neemt het aantal mensen dat een baan vindt meestal toe. We zien nu bijvoorbeeld relatief veel werkzoekenden met een pedagogische achtergrond. Die beginnen na de vakantie als leraar.

"Onze prognose voor het einde van jaar gaat uit van 251.000 WW-uitkeringen. Een lichte daling dus, maar het blijft moeilijk voorspellen. De arbeidsmarkt reageert altijd vertraagd op ontwikkelingen. De stand van de wereldeconomie, eurocrisis, de overheid die bezuinigt, dat zie je nu nog niet terug in onze cijfers. Wat dat betreft zijn de cijfers van de uitzendbranche een snellere indicator. En die zijn nog steeds goed."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden