CommentaarKlimaatwet

De EU-klimaatwet verdient steun

null Beeld

Het was voorspelbare kritiek die neerdaalde op het hoofd van Eurocommissaris Frans Timmermans, nadat hij deze week zijn plan presenteerde voor de Europese klimaatwet. Met die wet kan Brussel de lidstaten dwingen hun uitstoot te beperken. De afgevaardigde van het CDA in het Europees parlement, Esther de Lange, had het onmiddellijk over een ‘machtsgreep’ van Brussel. De critici van het voorstel-Timmermans roepen een beeld op alsof de Europese Commissie de klimaatdiscussie gebruikt om de invloed van het toch al almaar uitdijende Brussel verder te vergroten. Maar dat is een verdachtmaking die kant noch wal raakt.

Is een EU-klimaatwet waar de lidstaten zich aan moeten houden inderdaad een nodeloos instrument dat alleen maar is bedacht door ambtenaren in het gebouw van de Europese Commissie? Heeft Europa al te veel de handen vol met andere lastige kwesties, zoals migratie, de toekomst van het platteland of het effect van de scheiding van het Verenigd Koninkrijk?

Timmermans, die zich bij zijn aantreden met veel enthousiasme heeft voorgenomen een zogeheten ‘Green Deal’ binnen de Europese Unie te sluiten, herinnert eraan dat het nota bene de regeringsleiders in de Europese Raad zijn geweest die aandrongen op meer gezamenlijk EU-klimaatbeleid. De uitstootproblemen zijn immers grensoverschrijdend. De lidstaten vragen dus zelf een gezamenlijke Europese aanpak.

Wie faalt, krijgt een tik op de vingers

Het hoofddoel van het plan-Timmermans is dat de EU als geheel in 2050 de schadelijke uitstoot van broeikasgassen tot nul heeft teruggebracht. Om dat te bereiken wil de Europese Commissie de milieu-inspanningen van individuele lidstaten scherp in de gaten kunnen houden en zo nodig vanaf 2030 kunnen bijsturen. Elke vijf jaar wordt dan een soort rapportage in Brussel gemaakt waaruit blijkt of een nationale regering tekortschiet in het bestrijden van de opwarming van de aarde. Wie faalt, krijgt een tik op de vingers.

Dat betekent omgekeerd dat EU-lidstaten die genoeg maatregelen nemen op klimaatterrein helemaal niets te vrezen hebben. Dan heeft de Europese Commissie geen reden om daar met de klimaatwet te zwaaien.

Wat dat betreft heeft Nederland wel reden om bezorgd in eigen huis te kijken. Nederland is behoorlijk gezakt op allerlei uitstootlijstjes. Een EU-klimaatwet zou geen kritiek uit Nederland moeten krijgen, maar een aansporing moeten zijn om de boel op orde te krijgen. Timmermans houdt Europa ook voor dat het een illusie is om niets te toen tegen de opwarming van de aarde, want dat betekent een onbeheersbare bedreiging van milieu en economie. Dat besef zou de critici van de EU-klimaatwet tot rede moeten brengen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden