De EU-haters van Timo Soini gaan meeregeren in Finland

Sociaal-liberaal Juha Sipilä moet kabinet formeren. Hij heeft de Finse partij nodig, die zondag de tweede van het land werd.

In Finland is de kersverse premier Juha Sipilä van de sociaal-liberale Centrumpartij begonnen met onderhandelingen over de samenstelling van een nieuw kabinet. Het ziet ernaar uit dat de eurosceptici gaan meeregeren.

Een samenwerking met de nationalistische Finse Partij lijkt bijna zeker, nu die partij bij de verkiezingen van zondag de één na grootste van het land werd.

De Finse Partij ziet het liefst Griekenland uit de EU vertrekken en wil geen geld van de Finse belastingbetaler 'wegsmijten in het gat van de EU'.

Ook Erkka Railo, politiek wetenschapper van de universiteit in Turku, verwacht dat er een centrumrechtse regering komt waarin de Finse Partij gaat meeregeren. Maar hoe dit zal uitmunten, is onduidelijk.

"De Finse Partij is in principe tegen de Europese Unie. Ze hamert er altijd op dat Finland vóór Europa komt. Maar hoe de partij zich opstelt in een coalitieregering weten we nog niet," zegt Railo.

"Alle andere partijen in Finland zijn pro-EU, dus het wordt interessant om te zien wat er gaat gebeuren," meent ook Mari K. Niemi, politiek historica en gastdocent aan de universiteit van Strathclyde.

"De leider van de Finse Parti heeft zijn succes gehaald uit zijn euro-sceptische houding. Hoe gaat hij straks én zijn kiezers tevreden stellen én samenwerken met de coalitiepartners, die positief staan tegenover de EU?"

De Finse Partij - die vroeger bekend stond als de Ware Finnen - was jarenlang een kleine, onbeduidende partij, maar veroorzaakte in 2011 een politieke 'big bang', toen de partij in één klap de derde van het land werd. "Zeg je Europa, zeg je problemen," herhaalde partijleider Timo Soini toen keer op keer.

Destijds bleef de partij in de oppositie, maar ditmaal wil Soini meeregeren. Hij weet ook al op welke post: minister van buitenlandse zaken. Ook dat is onzeker. Want traditiegetrouw krijgt de tweede partij van Finland de post van minister van financiën.

Volgens de Finse commentatoren klikt het goed tussen de nieuwe premier Sipilä en partijleider Soini. De eerste is lid van de kleine conservatieve lutherse beweging Rauhan Sana (Woord van Vrede). Soini is katholiek, wat in Finland vrij ongebruikelijk is. Beide heren zijn onder meer tegen abortus en het homohuwelijk.

Erkka Railo verwacht echter niet dat Finland ook op het gebied van dergelijke kwesties een ruk naar rechts zal maken. "Sipilä heeft al gezegd dat de nieuwe wet die gelijke rechten regelt voor homoseksuelen in Finland niet teruggedraaid wordt."

Niemi signaleert een ander explosief onderwerp binnen de Finse Partij: immigratie. "Ook al is het een anti-immigratiepartij, op dit gebied is Soini altijd heel terughoudend geweest. Hij concentreerde zich op de EU en immigratie liet hij over aan andere partijleden."

"Nu komen er jonge partijleden in het parlement voor wie het anti-immigratiebeleid het belangrijkste is. Zij zullen meer ruimte opeisen voor zichzelf."

Volgens de Finse premier zullen de onderhandelingen over het nieuwe kabinet zeker vier maanden duren. Finse commentatoren noemen dat rijkelijk optimistisch.

undefined

Wie is Timo Soini?

Timo Soini (52) zit al sinds zijn zeventiende in de politiek en was actief in de inmiddels opgeheven Boerenpartij, een soort voorloper van de Ware Finnen (Perussuomalaiset, een term die je eigenlijk beter kunt vertalen met 'doodgewone' Finnen). Een paar jaar geleden veranderde men de naam naar kortweg Finse Partij.

Soini studeerde politicologie en schreef zijn scriptie over populisme. Hij was één van de medeoprichters van partij, waarvan hij al achttien jaar leider is. In de beginperiode stond hij bekend als stijf en harkerig. Maar hij leerde snel en is tegenwoordig één van de meest charismatische politieke leiders in Finland, bekend om zijn grapjes, oneliners en woordspelingen. Enkele van zijn partijgenoten lieten zich eerder racistisch uit. Zelf heeft Soini nooit hard uitgehaald naar buitenlanders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden