Maatregelen coronavirus

De EU haalt alles uit de kast om economische schade te beperken

Een bijzondere Europese Raad vanavond: voorzitter Charles Michel (op de rug gezien) overlegde per videoverbinding met alle 27 regeringsleiders (plus commissievoorzitter Von der Leyen en ECB-president Lagarde) over het coronavirus.  Beeld POOL EPA
Een bijzondere Europese Raad vanavond: voorzitter Charles Michel (op de rug gezien) overlegde per videoverbinding met alle 27 regeringsleiders (plus commissievoorzitter Von der Leyen en ECB-president Lagarde) over het coronavirus.Beeld POOL EPA

Op een ingelaste EU-top – per videoverbinding – beloofde Brussel de regeringsleiders alle steun. Er komt snel 25 miljard euro beschikbaar voor de zwaarst getroffen sectoren.

De Europese Unie zal alle noodzakelijke middelen inzetten om de 27 lidstaten tegemoet te komen bij de economische schade door de coronacrisis. Dat zeiden de voorzitters Ursula von der Leyen (van de Europese Commissie) en Charles Michel (van de Europese Raad) na een buitengewone EU-top met alle regeringsleiders, voor het eerst in de geschiedenis per videoverbinding.

Vooral voor Italië dreigt een acute economische neergang, maar ook andere landen zullen harde klappen krijgen. Von der Leyen en Michel kondigden aan dat bepaalde EU-regels over onder meer staatssteun en begrotingstekorten zullen wijken voor deze crisis. “Staatssteun kan terechtkomen bij bedrijven die dat nodig hebben”, zei Von der Leyen.

De commissie zal nog deze week de voorwaarden presenteren waaronder lidstaten niet meer hoeven te voldoen aan de strenge begrotingsregels. Sectoren die bijzonder hard worden getroffen, krijgen steun, zoals de zorgsector en het midden- en kleinbedrijf. Daarvoor kondigde Von der Leyen een investering van 25 miljard euro aan, waarvan 7,5 miljard deze week moet vrijkomen.

Verder trekt de commissie 140 miljoen euro uit voor onderzoek en ontwikkeling, onder meer naar een werkend vaccin, al wordt dat geld omgeleid vanuit de bestaande EU-begroting.

Spookvluchten

Eerder op de dag had Von der Leyen een noodmaatregel aangekondigd voor luchtvaartmaatschappijen. Die hoeven binnenkort tijdelijk niet te voldoen aan de EU-regel dat ze bepaalde vluchten moeten blijven uitvoeren om volgend jaar hun landingsrechten voor die bestemmingen te behouden. De maatschappijen voeren dezer dagen noodgedwongen ‘spookvluchten’ uit, met nagenoeg lege vliegtuigen.

De directe bestrijding van de virusepidemie blijft vooralsnog een zaak voor de landen zelf. Wel is op de top afgesproken dat de betrokken ministers (van volksgezondheid of binnenlandse zaken) elke dag telefonisch contact met elkaar en met Brussel hebben over hun aanpak.

De commissie kijkt ook naar de levering van essentiële spullen als beademingsapparatuur en mondkapjes voor medisch personeel. Daaraan dreigt een tekort te ontstaan. Onder meer Duitsland en Frankrijk hebben al een exportstop aangekondigd. Dat druist volgens Brussel in tegen de interne-marktafspraken.

Grenscontroles

Niet alleen de interne markt, ook de Schengen-zone wankelt door corona. Gisteren besloten Oostenrijk en Slovenië hun grens met Italië nagenoeg te sluiten. Oostenrijk laat wel terugkerende landgenoten binnen, maar Italianen worden tegengehouden als ze geen medische verklaring kunnen overleggen dat ze het virus niet hebben.

Vooralsnog kan de Europese Commissie, die ook waakt over naleving van de Schengen-afspraken over open grenzen, dergelijke maatregelen niet verbieden. Wel zal Brussel vrijwel dagelijks met de bewuste landen overleggen over nut en noodzaak van de grenscontroles.

Lees ook:
Grootste stijging aantal coronadoden tot nu toe in Italië

Lees hier het laatste nieuws over de corona-epidemie over de grens.

De wetenschap draait op volle toeren, maar wapens in de strijd tegen het coronavirus levert dat nog niet op

In hoog tempo brengen wetenschappers nieuwe feiten naar buiten over het nieuwe coronavirus Sars-cov-2. Met de nieuwe inzichten is de werkelijkheid helaas niet direct te veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden