'De essentie van ons geloof is: houd van de ander en de vreemdeling als van jezelf'

Awraham Soetendorp is emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.

"Ik ben hier gefotografeerd in de voormalige Portugese synagoge van Den Haag. In 1943 werd daar destijds de voorlopig laatste dienst gehouden - het jaar waarin ik zelf ter wereld kwam en ben gered door Ria, van geboorte een Duitse, en Bertus van der Kemp. Sinds 1976 is de synagoge weer helemaal in oude doen.

Ik lees uit de Torarol die in de Heilige Arke aan de oostelijke synagogewand met alle zorg wordt bewaard. Elke Torarol behelst de vijf boeken van Mozes, het verhaal van de schepping tot aan de dood van Mozes in het voorpoortaal van het beloofde land. Op het Vreugde der Wet-feest, drie weken na het begin van het nieuwe Joodse jaar, wordt in liberale kringen met alle rollen uitbundig gedanst - ook door de vrouwen. De Tora is voor iedereen die haar vasthoudt 'als een levensboom', zoals de liturgische tekst het zegt.

Naast mij staat een gemeentelid dat opgeroepen kan worden om een zegenspreuk uit te spreken. De essentie van ons geloof is: houd van de ander en de vreemdeling als van jezelf.

Ik heb een keppeltje op; hoofdbedekking uit eerbied voor God. In de kerk doe je om dezelfde reden je hoofdbedekking juist af - zo zie je maar: er leiden verschillende wegen naar de waarheid. Daarom ook wilde ik meedoen aan het project van fotograaf Eddy Seesing. Ik was getroffen door zijn gedrevenheid om de banden te versterken tussen de spirituele tradities. We hebben elkaar hard nodig."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing opent 15 december als expositie in de Rotterdamse Kunsthal en is vanaf 17 februari 2012 te zien in het Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden