'De essentie van de vrijmetselarij is de man die niet breekt, maar bouwt'

Diederik van Rossum was van 2003 tot 2010 grootmeester van de Orde van vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

"De essentie van de vrijmetselarij is de man die niet breekt, maar bouwt. Een vrijmetselaar streeft ernaar de wereld beter achter te laten dan dat hij die aantrof. Dat klinkt wellicht wat hoogdravend maar dat idee kan ook in een gesprek van vijf minuten zitten - dat je je gesprekspartner een goed gevoel bezorgt. Verder realiseert een vrijmetselaar zich dat de bouw niet afkomt, dat het leven doorgaat ook als hij er niet meer is.

Deze foto is genomen in het Logegebouw in Dordrecht, in de zogeheten Symbolische Werkruimte waar vrijmetselaars hun ritualen opvoeren.

De grootmeester draagt tijdens een rituaal, net als de andere vrijmetselaars, een rokkostuum, witte handschoenen en een schootsvel. Alleen op die van de grootmeester staat een zon, het symbool van het begin of de beginner.

Verder draag ik de grootmeestersketen met daaraan een passer en een winkelhaak. De passer staat voor de verbinding tussen hart en hoofd, de winkelhaak voor de rechte verhouding die de vrijmetselaar heeft tot zijn medemens en de verhouding die hij heeft tot datgene wat voor hem het allerbelangrijkst is. Deze diepste waarde heeft in de vrijmetselarij de symbolische naam: opperbouwmeester des heelals. Voor de een is dat God, voor anderen iets anders; dat staat vrijmetselaars vrij.

De vrijmetselarij is een orde die is opgebouwd uit verschillende, autonome loges. Op de foto roep ik met het zwaard in de hand een nieuwe loge in het leven; een bijzonder rituaal waarbij de orde een nieuwe loge baart."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Wie het project financieel wil steunen, kan zich aanmelden op www.voordekunst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden