'De essentie van de beweging is de veelzijdigheid van het leven zien, toelaten en eren'

Klara Adalena is hogepriesteres van de paganistische beweging

"Bij de paganistische beweging kun je denken aan sjamanisme, hekserij en godinnen. Een tempel is voor mij geen gebouw maar iets levends, een cirkel die ik in gedachten om me heen trek, waarbij ik de vier windrichtingen aanroep en me verbind met hun kwaliteiten en die wil eren.

Een voorbeeld? Neem het westen, waar de zon onder gaat - die windrichting leert ons iets over de cycli in het leven, over loslaten, over eindigheid, over de bereidheid tonen je over te geven aan weer een nieuwe fase.

Deze foto is genomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Ruigenhoek, Noordwijkerhout. Ik kom er graag, ook omdat de zee in de buurt is met haar bijzondere kracht. Ik ben er speciaal naartoe verhuisd omdat het gebied me inspireert en een geweldige omgeving is voor de priesteressenopleiding die ik geef.

Een van de mooie elementen van de beweging is het omgaan met paradoxen. Ik draag hier een kleurige jurk met mooie lijnen, ook om het vrouwelijke uit te dragen. Maar je mag ook bloot zijn - wat je wilt.

In mijn hand houd ik een bergkristal die ik al heel lang heb. Voor mij overbrugt die de afstand tussen materieel en spiritueel.

De essentie van de beweging is de veelheid en veelzijdigheid van het leven zien, toelaten en eren. Woorden als lichaam, ziel, wijsheid, intuïtie, verbinding, sacrale seksualiteit en magie zijn daarbij heel belangrijk. Ik wil een bijdrage leveren aan een bezielde samenleving voor mens, dier en natuur."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Wie het project financieel wil steunen kan zich aanmelden op www.voordekunst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden