null Beeld

CommentaarCrisis

De escalatie van een chronische crisis

Het conflict in Syrië heeft zich weer in volle omvang aan ons opgedrongen. In de vorm van escalatie van geweld rond Idlib zelf, waar donderdag tientallen Turkse militairen sneuvelden bij een Syrisch bombardement. En door een hernieuwde vluchtelingenstroom richting Europa, nu het geweld rond Idlib bijna een miljoen mensen weer in beweging heeft gebracht en Turkije weigert de gevolgen nog langer te dragen.

Weg was de crisis uiteraard nooit. In het noordwesten van Syrië was al aanhoudend geweld, zeker nadat de Syrische dictator Assad had aangekondigd de rebellen nu echt de definitieve klap toe te willen dienen. Idlib is het laatste bolwerk van de rebellen. Met steun van Rusland kreeg Assads regime eerder de rest van het land weer grotendeels in handen, en na een deal met de Syrische Koerden vorig jaar kan het ook weer grote invloed uitoefenen in het noorden.

De Turkse president Erdogan op zijn beurt wil de val van Idlib voorkomen en heeft militairen naar het gebied gestuurd. Na de dood van de Turkse militairen bestaat nu serieuze kans op een directe Turks-Syrische of zelfs Turks-Russische confrontatie.

Maar ook de vluchtelingencrisis was nooit weg. Hoewel er sinds 2016 een deal is tussen Turkije en de Europese Unie om de stroom te stoppen, zitten de opvangkampen op Griekse eilanden nog steeds barstensvol. De omstandigheden zijn schandalig slecht, het blijft stuitend dat de EU-lidstaten dit laten voortbestaan. Erdogan heeft nu bovendien aangekondigd vluchtelingen weer naar de EU te laten vertrekken. Dat kan nieuwe humanitaire drama’s én enorme politieke discussie veroorzaken.

Het toekijken bij de aanhoudende Syrië-crisis heeft niets opgelost. En uiteraard is een oplossing ook niet zomaar voorhanden. Niemand zat en zit te wachten op de opvang van de geharde extremistische rebellen die zich nu nog in Idlib bevinden, niemand wil ook in samenwerking met de dictator Assad de wederopbouw van Syrië ter hand nemen. En ook de invloed van de in potentie machtige Amerikanen is minimaal geworden, nu president Trump zich zo duidelijk van Syrië heeft afgekeerd.

Europese ministers van buitenlandse zaken riepen vorige week onder meer in deze krant op tot onderhandelingen tussen Rusland en Turkije. Dat is uiteraard wenselijk, en ze moeten zeker maximale druk uitoefenen, maar tegelijkertijd zijn zij ten volle aanspreekbaar op een echt humane opvang van mensen die dit dramatische conflict trachten te ontvluchten. En op dat vlak hebben ze nog heel, heel veel te verbeteren.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden