De erupties ten spijt: niet iedereen op Bali wil evacueren
De autoriteiten kondigen een grote evacuatie aan rond een uitbarstende vulkaan op het Indonesische eiland Bali. Maar ondanks de erupties wil nog niet iedereen weg.
Na een eerdere valse start twee maanden geleden is de vulkaan Gunung Agung op het Indonesische vakantie-eiland Bali nu dan toch echt uitgebarsten. Grote wolken donker- en lichtgrijze as stegen vandaag op uit de krater. De knallen van de erupties waren tot op twaalf kilometer te horen en stromen donkere modder met rotsblokken vloeiden van de hellingen.
De Indonesische autoriteiten kondigden het hoogste alarmniveau af en gaven ongeveer 100.000 omwonenden in een straal van acht tot tien kilometer rond de berg opdracht om te vertrekken. Vandaag zijn zo’n 40.000 mensen geëvacueerd, maar tienduizenden verbleven nog binnen de gevarenzone, omdat ze zich veilig genoeg voelden, of hun huizen en vee niet wilden achterlaten. “We gaan het gebied uitkammen en mensen overhalen”, aldus een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst BNPB. “Als het nodig is, zullen we mensen dwingen om te vertrekken.”
Toen de Agung in september begon te beven en de eerste witte stoomwolken uitstootte, werd ook al het hoogste alarmniveau afgekondigd. Ongeveer 140.000 omwonenden moesten toen vluchten. Maar in oktober werd het alarmniveau teruggeschroefd en keerden de meeste vluchtelingen terug naar huis. Nu moeten velen van hen opnieuw een veilig heenkomen zoeken.
Een deel trekt in bij familie of vrienden, anderen belanden in opvangcentra. “We zijn hier op onze motorfietsen gekomen”, aldus dorpsbewoonster Putu Sulasmi tegen persbureau AP. Ze vertelt met haar man en andere familieleden weer in de dezelfde sporthal te bivakkeren als in september en oktober. “Als de vulkaan moet uitbarsten, laat het dan nu maar gebeuren, in plaats van ons in onzekerheid te laten. Ik leg me er bij neer als ons huis dan wordt verwoest.”
Tekst loopt door onder de infografiek.
Grote klap
Indonesië ligt op de ‘Ring van Vuur’ rond de Stille Oceaan, waar continentale aardschollen op elkaar stuiten, en de tropische archipel telt ongeveer 120 actieve vulkanen – meer dan welk land ook. De Gunung Agung (‘Verheven Berg’) is met ruim 3000 meter de hoogste top van Bali en speelt een centrale rol in de lokale cultuur. Veel mensen op het overwegend hindoeïstische eiland geloven dat de goden vanaf de berg op hen toezien. Sinds de vulkaan rommelt, brengen bewoners dan ook offerandes om de goden gunstig te stemmen.
De laatste keer dat de Agung uitbarstte was in 1963, toen er nog geen modern waarschuwingssysteem was. Veel omwonenden hadden daardoor slechts een paar minuten om te vluchten en er vielen meer dan duizend doden.
Hoe groot de uitbarsting deze keer wordt, is nog onzeker. Volgens experts lijkt de bergtop de laatst tijd iets omhoog te komen, wat kan wijzen op groeiende druk onder het oppervlak en een naderende grote klap. Maar de druk zou ook geleidelijk kunnen verminderen via kleinere erupties.
Duizenden toeristen gestrand
Indonesië heeft de luchthaven van de Balinese hoofdstad Denpasar gisteren voor zeker een etmaal gesloten. Duizenden toeristen zijn daardoor gestrand. Zij moeten wachten tot vliegen weer mogelijk is, of uitwijken naar andere luchthavens, bijvoorbeeld op het naburige eiland Lombok of bij de Indonesische hoofdstad Jakarta.Het vliegveld moest dicht vanwege de grote aswolk.
Vulkaanas is riskant, omdat zij turbines van straalmotoren kan beschadigen, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en piloten het zicht kan belemmeren. Zolang vakantiegangers wegblijven bij de Agung levert de uitbarsting voor hen overigens geen gevaar op. Maar de erupties zijn wel een klap voor het toerisme op Bali, dat jaarlijks 5 miljoen bezoekers trekt.
Lees ook: De Verheven Berg doet Bali trillen