De epidemie lijkt voorbij, dus de mannengriepgolf ook

Beeld ThinkStock

Wie zijn door de griep het meest zwak, ziek en misselijk: vrouwen of mannen? Op die vraag kwam antwoord in een week waarin er eindelijk goed nieuws is te melden over de griepgolf van dit seizoen. Negentien weken lang duurt het gesnotter en gesnuif al, twee keer zo lang als normaal.

Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, wreef het gisteren nog maar eens in. De griepgolf heeft de BV Nederland tot nu toe 1,3 miljard aan verzuimkosten bezorgd. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar.

Maar dan nu het goede nieuws. Wie om zich heen keek, viel het wellicht al op dat onder de warme zon steeds minder zieken te tellen waren. Cijfers van gezondheidsinstituut Nivel bevestigden dat beeld gisteren. Uit een peiling onder huisartsen bleek dat afgelopen week zo'n 36 op de 100.000 mensen geveld waren door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 55. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. 

Bedenk wel dat dit gaat om mensen die zich bij de huisarts melden: in werkelijkheid zijn er veel meer mensen ziek.

En er is nog een voorbehoud, dus even wachten met juichen. De griepepidemie is pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten. Nog even goed oppassen tot aanstaande dinsdag, dus. 

Een advies dat vooral mannen ter harte moeten nemen. Want, zo rekende Acture uit, onder vrouwen stijgt het ziekteverzuim met een dikke 80 procent tijdens de griepgolf. Dat is best veel. Maar nog altijd een stuk minder dan onder mannen, die zich met een stijging van 116 procent ruim twee keer zo vaak ziek melden in deze periode.

Lees ook: Hebben mannen last van aanstelleritus, of zeuren ze terecht als ze ziekjes zijn?

De strijd tussen de seksen manifesteert zich op veel fronten. Ook als verkoudheid en griep maar aanhouden. Journalist Olaf Stomp zat in de griepgolf en zette zich schrap tegen de negatieve beeldvorming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden