De enquêtecomissie

Voorzitter Madeleine van Toorenburg (47), CDA-Kamerlid sinds 2007. Studeerde rechten in Utrecht en Londen. Maakte carrière in het gevangeniswezen. Van Toorenburg was directeur van vrouwengevangenis Ter Peel en van een penitentiaire inrichting in Dubrava, Kosovo. Voordat ze naar het Binnenhof vertrok, leidde ze jeugdinrichting De Leij te Vught.

Van Toorenburg rekent op 'een mooie enquête'. Eerder dit jaar zei de commissievoorzitter in deze krant: "Ik heb niet het idee dat iemand met opzet dit treinproject heeft verziekt. Maar zou zo'n poppetje straks alsnog voor ons staan, dan trekken we hem zeker over tafel."

Vicevoorzitter Mei Li Vos (45), PvdA-Kamerlid sinds 2007, met een onderbreking tussen 2010 en 2012. Studeerde politicologie. Houdt zich vooral bezig met flexwerkers en zzp'ers. Het Kamerlidmaatschap is niet leuk, zei ze eerder in NRC. "Soms kun je lachen, maar in de regel ploeter je voort in de hoop dat je iets dichter bij de ideale samenleving komt."

Vera Bergkamp (43), D66-Kamerlid sinds 2012. Minst ervaren parlementariër in de commissie. Studeerde bestuurskunde. Kreeg bekendheid als voorzitter van het COC. Was in 2014 een van de effectiefste Kamerleden: haar wetsvoorstellen en bijna al haar moties haalden een meerderheid.

Ton Elias (60), VVD-Kamerlid sinds 2008. Studeerde politicologie. Oud-journalist. Heeft de plaats ingenomen van partijgenoot Ard van der Steur, die de commissie moest verlaten toen hij minister van veiligheid en justitie werd. Elias heeft ervaring: hij leidde de Kamercommissie die onderzoek deed naar ICT-debacles bij de overheid.

Henk van Gerven (60), SP-Kamerlid sinds 2006. Studeerde geneeskunde. Was lange tijd huisarts. Is nu woordvoerder zorg en landbouw. Werd in 2013 door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Kamerlid. Strijdt tegen megastallen en het gebruik van antibiotica in de landbouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden