'De enorme berg onvrede moet nog worden afgegraven'

interview | Dialoogleider Jacques Wallage noemt traagheid van de Nam frustrerend

In Groningen praten veertien partijen aan een dialoogtafel nu vier maanden over een aanpak voor schadeherstel door aardbevingen door gaswinning. Touwtrekken is een beter woord. Tafelvoorzitter Jacques Wallage weet niet of de tafel wel 'heel' blijft.

Afgelopen week werden de verschillende achterbannen bijgepraat in Huizinge. Wat voor tastbaars viel er te melden?

"Het allersimpelste antwoord is: er wordt gepraat. Tussen de Nam, overheden en bewoners vindt een gestructureerd gesprek plaats. Op onderdelen leidt dat tot resultaat. Zo zijn aan tafel eisen gesteld aan de waardedalingsregeling voor onroerend goed. Maar ik vind dit een ingewikkelde opdracht en weet niet zeker of zij gaat slagen."

Wat is het grootste knelpunt?

"Wat niet opschiet is het herstel. De Nam heeft die taak naar zich toe getrokken en er is een forse achterstand. Er wordt een professionele uitvoeringsorganisatie opgericht voor herstel, maar ook versterking en waardevermeerdering van panden. Het gevecht om de besturing van die organisatie heeft veel tijd gekost. Mijn medevoorzitter Jan Kamminga en ik hadden een organisatie gewild die onafhankelijk is van de NAM. Dat was vele malen beter geweest, maar de minister wil dat niet.

Minister Kamp (die Groningen 1,2 miljard euro compensatie gaf, red.) zegt: De Nam is aansprakelijk, dus die moet verantwoordelijk zijn voor alles. Dat is een vertrokken trein, we zien alleen nog de achterlichtjes. We hebben nu voorwaarden gesteld. Of die worden gehonoreerd moet nog blijken. Ondertussen voelen bewoners zich nog steeds slecht behandeld. Kleine schades schieten wel op, grote niet. De enorme berg van onvrede moet nog afgegraven worden."

Vorige week meldde u opgelucht dat er overeenstemming was over de uitvoeringsorganisatie. De Groninger Bodem Beweging ontkende dat een dag later.

"De Bodembeweging wil de voorwaarden beslist eerst gehonoreerd hebben voor ze akkoord gaat. Daaraan zie je hoeveel spanning er is. Kamminga en ik hebben met de Bodembeweging gesproken over hoe we de tafel heel houden. Dat willen we met zijn allen."

De tafel beloofde: 20 zwaar gehavende huizen zijn voor de zomer uit de stutten. Het is niet gelukt. Hoe moeilijk kan het zijn?

"De burgemeesters moesten panden aanwijzen. Zij gingen naar de Nam om de lijst schademeldingen te zien. Daar stagneert het. Ik verheel niet dat het frustrerend is. Wij dachten dat het in twee maanden gepiept zou kunnen zijn. Maar voor de goede orde, de tafel repareert geen huizen, de Nam repareert huizen. Dus als het tempo te wensen overlaat, is dat de verantwoordelijkheid van de Nam."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden