De enige vrouw in het Iraanse kabinet is niet meer dan garnituur

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani. Beeld Reuters
De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani.Beeld Reuters

Eerst waren het er nul, maar sinds zondag telt het kabinet van de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani één vrouw: Elham Aminzadeh, vicepresident voor juridische zaken. Het lijkt erop dat Rohani met de benoeming van een vrouwelijk kabinetslid is bezweken onder maatschappelijke druk - maar tevreden is nog altijd bijna niemand.

De kritiek was fors toen Rohani tijdens zijn beëdiging zijn kabinet voorstelde - een herenclub. Juist omdat Rohani in zijn campagne veel nadruk had gelegd op vrouwenrechten en veel vrouwen op hem gestemd hadden, zorgde de eenzijdige kabinetssamenstelling voor teleurstelling en verontwaardiging. Bijvoorbeeld bij advocaat en journalist Asjraf Geramizadegan: "Zelfs Mahmoed Ahmadinejad (de conservatieve ex-president, red.) benoemde een vrouw als minister!"

Tijdens zijn eerste persconferentie verweerde Rohani zich, door te zeggen dat één vrouwelijke minister nog geen zomer maakt: "Onze doelstelling is niet om een vrouw in de regering te hebben om te zeggen: 'Kijk mensen, we hebben een vrouw benoemd dus vrouwen hebben nu hun rechten gekregen". Uiteindelijk ging hij dus toch overstag, maar voor veel mensen kwam het als mosterd na de maaltijd.

En het is niet de enige kritiek die Rohani te verduren krijgt. De afgelopen dagen klonken in het Iraanse parlement, waar de kandidatuur van de kabinetsleden moet worden goedgekeurd, veel kritische noten. Zo vonden sommige parlementsleden de gemiddelde leeftijd van de kandidaten te hoog. Voorstanders van het voorgestelde kabinet menen dat een land waar de voedselprijzen met 63 procent zijn gestegen en waar de inflatie rond de 42 procent ligt, juist schreeuwt om oudere, ervaren ministers. Iran kan zich geen fouten van 'jonkies' veroorloven, vinden zij.

'Kabinet van relschoppers'
Verder klaagden de hervormingsgezinden dat er te veel conservatieve kandidaten op het lijstje staan, terwijl de conservatieven juist vonden dat er te veel oppositiefiguren op de lijst staan. Zoals Mohammad Ali Bozorgavari, die meent dat 'vrijwel alle voorgestelde kabinetsleden uit de doos van ex-presidenten Khatami en Rafsanjani komen'.

Ata'ollah Hakimi ging nog een stap verder door te beweren dat vrijwel het hele kabinet bestaat uit relschoppers - zij die betrokken waren bij de straatprotesten van 2009 - of mensen die sympathiseren met hen. Als argument voerde hij aan dat bijna alle voorgestelde ministers in het Westen hebben gestudeerd. Gisteren kreeg hij zijn zin toen drie kandidaat-ministers door het parlement werden afgewezen - van wie twee omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij de opstand van 2009.

Het geruzie tussen de verschillende partijen dat nu al is losgebarsten, toont de enorme spagaat waarin de gematigde Rohani zich bevindt. Hij wil een brugfunctie vervullen tussen groeperingen met totaal verschillende denkbeelden. Een onmogelijke missie wanneer de bereidheid tot samenwerking bij de partijen ontbreekt.

Kandidatuur minister justitie omstreden
Maar liefst vier kandidaten voor het ministerschap hebben een verleden in Irans beruchte ministerie van informatie: Ali Rabi'ie, minister van arbeid, Hamid Chichian, minister van energie, Mahmoed Alawi, minister van informatie en Moestafa Poer-Mohammadi, minister van justitie.

De kandidatuur van laatstgenoemde is internationaal omstreden. Poer-Mohammadi zou volgens verschillende mensenrechtenorganisaties - zoals the International Campaign for human rights in Iran, Reporters without Borders en Human Rights Watch - als vervangend hoofd van de geheime dienst betrokken zijn geweest bij executies van duizenden politieke dissidenten in 1988 en enkele prominente intellectuelen in 1998. Een aanstelling van Poer-Mohammadi als minister van justitie zou volgens hen zowel een klap in het gezicht zijn van de de familie van de omgekomen dissidenten als de door Rohani beloofde persvrijheid kunnen ondermijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden