De enige moskee op aarde die legaal methadon verstrekt

Een moskee in de buurt van Kuala Lumpur. De personen op de foto zijn voor zover bekend niet betrokken bij de moskeekliniek. Beeld EPA
Een moskee in de buurt van Kuala Lumpur. De personen op de foto zijn voor zover bekend niet betrokken bij de moskeekliniek.Beeld EPA

Ze is uniek. De Maleisische Al-Rahman-moskee verstrekt gratis methadon aan iedereen die zich inschrijft voor haar afkickprogramma. Moslimgeestelijken waren sceptisch, maar weten nu: theologisch zit het wel snor.

Het godshuis in de buurt van Kuala Lumpur biedt wat veel andere lokale centra ontberen: genoeg ruimte en faciliteiten om vijftig drugsverslaafden af te laten kicken. De moskee-kliniek is onderdeel van de Maleisische strijd tegen verdovende middelen, meldt de International Herald Tribune. Die strijd kwam relatief laat op gang, maar wordt inmiddels serieus aangepakt.

Het lukte de initiatiefnemende medici niet direct om de moskeeleiding en de lokale overheidsbureau's voor islamitische zaken achter zich te krijgen. Uiteindelijk lieten ze zich overtuigen. Methadon geeft geen euforisch gevoel, leerden ze. Bovendien wordt het niet ingezet als genotsmiddel, maar als medicijn. Daardoor is het goed te rijmen met de islamitische leer.

Enkel gebed
In de moskee ligt de drugs niet voor het oprapen. Tijdens de eerste acht weken van de behandeling staat enkel gebed op het programma. Pas daarna krijgen cliënten een dokter te zien en ontvangen ze hun eerste doses. Gebed is vanaf dan niet meer verplicht, maar wel aanbevolen. Ook het bijwonen van religieuze bijeenkomsten kan volgens de medici heilzaam werken.

Het geld voor de doses en het salaris van de moskee-apothekers komen van het ministerie van gezondheid. Een lokale universiteit levert dokters en therapeuten. De Nationale Fatwa Raad, de theologische autoriteit, is enthousiast. Ze probeert nu om religieuze autoriteiten en leiders elders vergelijkbare klinieken op te laten zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden