Interview

'De enige juiste uitkomst is dat Rusland de zaak laat vallen'

Faiza Oulahsen, een van de 30 Greenpeace-activisten van het actieschip Arctic Sunrise, is vrij. Beeld EPA
Faiza Oulahsen, een van de 30 Greenpeace-activisten van het actieschip Arctic Sunrise, is vrij.Beeld EPA

"De champagne is hier niet ontkurkt, ik sta niet te springen van blijdschap. En dankbaar? Voor wat? Amnestie, voor iets wat ik niet gedaan heb?" Maar natuurlijk is Faiza Oulahsen (26) opgelucht. En klinkt er tussen de verbetenheid wel íets van blijdschap door, aan de telefoon vanuit Sint-Petersburg. Nu de Doema de amnestiewet heeft aangenomen, lijkt het zeker dat de Greenpeace-activisten naar huis mogen, en Oulahsen heel misschien zelfs nog voor Kerst thuis in Amsterdam kan zijn.

Joris Belgers

Samen met de 29 opvarenden van de Arctic Sunrise, onder wie Groninger Mannes Ubels, verbleef Oulahsen de afgelopen maand in Sint-Petersburg. In het hotel kon ze zelf haar deur openmaken. Onder de mensen zijn. Met vrienden praten. Wat wel even wennen was, na twee maanden cel in Moermansk.

"Die eerste twee dagen was ik vrij kalm. Ik was niet onder de indruk van de poespas die ze uit de kast trokken voor een vreedzaam protest. Piraterij? Ik dacht dat dat gewoon een excuus was om ons schip te enteren. Om ons bij dat boorplatform weg te krijgen, en het land uit te sodemieteren." Maar toen het voorarrest met twee maanden werd verlengd, werd Oulahsen bang. Heel bang. "Ik was die eerste week mijn verstand verloren. Ik ben vijf kilo afgevallen, in een week."

24 uur alleen
Na die week werden ze voorgeleid. Daar sprak ze de andere opvarenden weer en konden ze elkaars handen vasthouden. Dat gaf moed. "Mijn verstand kwam terug. Ik zei tegen mezelf: we gaan het heel moeilijk krijgen, maar we gaan hier doorheen komen. Toen we werden teruggebracht naar het detentiecentrum, wist ik dat er hoop was."

"Mijn griep verdween langzaam, ik begon weer te slapen." De mannelijke opvarenden hadden Russische celgenoten, de vrouwen zaten alleen in hun cel van vier bij vier. Alleen tijdens het dagelijkse uurtje luchten had ze contact. Over de betonnen muur. "We schreeuwden tegen elkaar, hoewel het niet mocht. Maar als je 24 uur alleen bent, snak je naar contact."

Papierwerk
Oulahsen kon lezen in haar cel, deed sportoefeningen. Ook stond er een tv. "Alleen Russische kanalen, maar gelukkig ook twee muziekzenders. Ik heb ook wel eens in mijn eentje staan dansen." Bewakers waren soms bot, onbeschoft. "Maar ik heb me niet geïntimideerd gevoeld. Als je lot in handen ligt van het Russische regime, is er weinig dat je nog bang maakt."

Een maand geleden kwamen de opvarenden uit de cel. Nu de amnestiewet is aangenomen, wacht nog een berg papierwerk. Dan kunnen uitreisvisa worden aangevraagd. "Maar de enige juiste uitkomst is dat ze de zaak volledig laten vallen. Nu blijft Rusland ons schuldig vinden. Het is niet zo dat het recht nu zegeviert."

"Ik heb nergens spijt van. Ik heb er 29 familieleden bij gekregen. Ik kom hier uit als een beter mens. Meer toegewijd: ik zat in de cel voor iets waar ik in geloof."

Rusland gaat betogers vrijlaten
Het Russische parlement heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel om duizenden gevangenen amnestie te verlenen. Dankzij de nieuwe wet gaan de bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise waarschijnlijk vrijuit, net als de leden van vrouwenpunkband Pussy Riot. Officieel kan de vrijlating nog een half jaar duren, maar naar verwachting mogen beroemde gevallen eerder naar huis. De wet is van toepassing op zo'n 25.000 Russen, vooral minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. De amnestie geldt ook voor verdachten van 'hooliganisme', zoals de Greenpeace-activisten. Met de wet - opgesteld voor de twintigste verjaardag van de grondwet - zou Rusland de kritische buitenwereld tegemoet willen komen in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden