De enige favoriet wint Ludwig redt gedevalueerde semi-klassieker in Veenendaal

VEENENDAAL - “Olaf, het is vandaag jouw dag”, fluisterde Job van Schuppen, organisator van Veenendal-Veenendaal, de Duitser Ludwig voor de start van de semi-klassieker toe. Vijf uur later bewees Ludwig het gelijk van de organisator door de sprint van een kopgroep winnend af te sluiten.

Van Schuppen zag daarmee, in tegenstelling tot Herman Krott, die zaterdag graag een Italiaanse winnaar had gehad bij zijn laatste Gold Race, zijn wens wel in vervulling gaan. De organisator kon ook nauwelijks een grotere favoriet aanwijzen dan de ervaren Ludwig. De smaakmakers van het voorseizoen lieten, ondanks alle toezeggingen vooraf, verstek gaan. Ballerini, Museeuw, Tchmil en Gianetti prefereerden de Ronde van Trentino, de Ronde van de Mijnvalleien en de Dupont Tour boven de Nederlandse semi-klassieker terwijl de organisatie de kamers al gereserveerd waren. “Het geeft maar weer eens aan dat je de renners pas echt binnen hebt als ze aan de start staan”, relativeert Veenhof, lid van het stichtingsbestuur Veenendaal-Veenendaal. Ook Maassen, Blijlevens, Van der Poel en Breukink tekenden de presentielijst niet.

Het peloton bestond daardoor voornamelijk uit kleinere Belgische ploegen als Asfra, Vlaanderen 2002, Palmans en Saxon. En dat terwijl de organisatoren snakken naar internationale erkenning. Veenendaal-Veenendaal hoopt op promotie naar een hogere wedstrijdklasse waarmee het op het niveau zou komen van wedstrijden als de GP Eddy Merckx en het Criterium International. “Die promotie naar een hogere categorie komt er echt wel”, zegt Veenhof, “dat is ons door de UCI toegezegd.” Misschien dat de 'groten' dan wel de moeite zullen nemen om in Veenendaal aan de start te verschijnen. Een hogere wedstrijdklasse betekent immers dat er meer UCI-punten te verdienen zijn.

Nooit spannend

Door de matige bezetting werd de koers nooit echt spannend worden. Al na veertig kilometer van de 211 kilometer ontstond er een kopgroep van achttien man die tot tien kilometer van de finish zou stand houden. De formaties die wel met een sterke bezetting aan de start stonden, waren allen met twee of drie man vertegenwoordigd waardoor de voorsprong van de kopgroep al snel tot meer dan een kwartier opliep. In het peloton bevond zich op dat moment geen ploeg meer die de achtervolging wilde of kon aanvallen.

Ook in de kopgroep, met onder andere Voskamp, Redant, Van Petegem (allen TVM), Axel Merckx (Motorola), Ludwig (Telekom), Jonker (Once) en De Vries (Novell) was stilzwijgend een niet-aanvalsverdrag gesloten. Pas twintig voor de finish werden de eerste demarrages geplaatst onder aanvoering van Bart Voskamp. De renner uit de ploeg van Cees Priem, vorig jaar nog goed voor een etappe-overwinning in de Vuelta, was dit seizoen lange tijd uit de roulatie door een sluimerende achillespeesblessure, maar lijkt weer op de weg terug.

Olaf Ludwig was tien kilometer voor de finish zelf verantwoordelijk voor de laatste schifting. De sprinter voelde zich niet zeker in een sprint met achttien man en wilde met een kleinere groep naar de finish rijden. “Als eenling in een kopgroep van achttien man waar een paar ploegen zeer goed vertegenwoordigd zijn, is het zeer gevaarlijk. Als ik niet demarreer dan gaat iemand anders wel en moet ik, als beste sprinter, de gaten gaan dichtrijden.”

Slechts zeven man konden volgen, maar ook zij waren kansloos tegen de oppermachtig Ludwig. De Duitser haalde dit seizoen nog geen enkele ereplaats. Een vijfde plaats in de Gold Race was zijn beste klassering. “Eigenlijk komt deze overwinning te laat”, toonde Ludwig zich nog niet tevreden “ik had in de klassiekers willen en moeten scoren.”

In de eindsprint werd de Belg Van Petegem, van de TVM-ploeg, tweede en Patrick Jonker derde. De Australische Nederlander in Spaanse dienst bereidt zich voor op de Ronde van Italië waar hij samen met zijn ploeggenoot Breukink hoopt enige potten te kunnen breken.

De organisatie kon zich na afloop troosten met de gedachte dat de naam Ludwig, naast winnaars als Zoetemelk, Capiot, Van Poppel, Veenstra en Jekimov niet misstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden