De enige die drank krijgt, is de deejay

Feest en bier, voor veel Brabantse jongens zijn dat niet twee losse woorden, lacht Sterre Smulders. Heel raar, vindt de haviste. Zelf is ze al achttien, maar het drankverbod op school doet haar niks. Door niet te drinken en roken kreeg ze rijlessen van haar ouders. En naar het gala komt ze toch wel.

Ze draagt een lange witte jurk, strak om het lijf, de hals uitgesneden. "Ik vind het alleen al leuk om een keer zo mooi naar een feest te gaan."

Het Strabrechtcollege in Geldrop heeft dit jaar 340 examenkandidaten en bijna allemaal zijn ze op het gala. De afsluiting van een schoolperiode is kennelijk een happening die niemand wil missen. De stoet trekt al twintig jaar toeschouwers, misschien wel meer dan de jaarlijkse carnavalsoptocht.

Veel cabrio's, Porsches en Mercedessen, een enkele boerenkar of truck. Hier blijken scholieren - met hun zwarte pakken, chique jurken en hoge hakken - ineens jonge mannen en vrouwen. De rode loper, omringd door ontroerde ouders en grootouders, voelt duidelijk ongemakkelijk. Met schuchtere schouders en stevige passen haasten ze zich zo snel mogelijk naar de deur.

Veel ouders zijn soepel als het om alcohol gaat. Angelique van Bree, die op een hekje balanceert om een glimp op te vangen van haar zoon Niek en vriendin Olga, voelt niet voor een verbod. "Wat je zelf vindt, probeer je ook je kinderen bij te brengen", zegt ze. "Drank is niet goed voor je hersenen, dus daar moet je verstandig mee omgaan."

Bij haar zoon en dochter (bijna achttien) is het altijd goed gegaan. "Nooit zat thuis gekomen en geen behoefte aan een vakantie in Lloret de Mar."

Ook de zeventienjarige dochter van Eric en Mieke Bosmans drinkt wel eens wat. "Dat gaat niet over grote hoeveelheden, gewoon een glaasje wijn", zegt vader. Ze hadden zelfs voorgesteld een flesje in de cabrio mee te geven. Maar haar dochter wilde geen blaastest riskeren.

"Ik heb liever dat ze af en toe wat drinkt en daar eerlijk over is, dan dat het stiekem gebeurt", zegt haar moeder. Ze staan met een hele groep langs de loper. Opa van 82 wordt door heel wat jongens begroet. "Hij is jeugdleider geweest bij de voetbal." verklaart vader Eric.

Dat de school geen risico wil lopen snapt hij. "Het is niks, of veel." Hij verwacht ook dat groepjes het feest eerder verlaten om nog uit gaan. "De galacommissie heeft daar wel alles aan gedaan. Een top-deejay start pas om elf uur. Ik geloof dat die 2500 euro heeft gekost."

Rik Heusschen en Guus Krijnen van de techniekploeg kunnen dat bevestigen. Ze zitten achter een enorm mengpaneel, de aula barst van de lampen en geluidsboxen. "Er zijn weinig scholen met zo'n goed gala", denkt Rik. En dan mag het best een beetje chic, het hoort geen zuipfeest te zijn."

De grap is dat deejay Alvaro vanavond wel wodka krijgt, verklapt Guus. "Dat is nu eenmaal met artiesten, die dienen vooraf een wensenlijstje in."

Anne Custers (bijna 16) zit om tien uur al in de hal om haar hakken te verwisselen voor Allstars. Vriendin Laura Tonnaer moet zeggen dat ze best een Smirnoff lust, de mix welteverstaan. "Dat is maar 4 procent." Net als het populaire Hugo: prosecco met siroop en munt. Ze is 17 maar kan er verstandig mee omgaan, vindt ze zelf. Vanavond worden deze meiden gewoon om één uur opgehaald door hun ouders.

Vwo'er Dirk Lauret van de feestcommissie heeft bij een thuisfeest van vmbo'ers wel eens vijftien kratten bier geteld. Hij constateert tevreden dat het gala dit jaar druk blijft tot het eind. Slechts enkele groepjes vertrekken eerder: naar dorpscafé In de gammele geit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden