De Engel van Libanon was hier!

Holland Festival
Fairoez, Carré, Amsterdam (26/6)

Het optreden van de Libanese zangeres Fairoez op de slotavond van het Holland Festival in Carré was op voorhand al historisch. Het was afgelopen zondag niet alleen de eerste keer dat de diva Nederland aandeed, maar omdat Fairoez überhaupt niet meer zo vaak optreedt, was het een unieke kans haar live te zien. Hoe bijzonder het was om de grand old lady van de Arabische muziek aan het werk te zien, is voor westerse muziekliefhebbers nauwelijks na te voelen. Qua impact zou je het kunnen vergelijken met een optreden van de herenigde Beatles.

Daardoor waren met name de fans van Arabische komaf in Carré zichtbaar onder de indruk. Al bij het betreden van het podium werd de zangeres op een langdurige staande ovatie getracteerd en na afloop bleven de concertgangers minutenlang haar naam scanderen. Ook toen allang duidelijk was dat Fairoez niet terug zou komen voor nog een toegift. De Engel van Libanon liet zich alle adoratie rustig aanleunen: de ovaties werden slechts beantwoord met een licht neigen van het hoofd.

Gedurende de kleine zeven kwartier die het optreden duurde, nam Fairoez om de twee à drie nummers steeds even een pauze en mocht het orkest de tijd opvullen tot haar volgende verschijning. Dat deden de fabuleus spelende muzikanten overigens met verve en ze grepen de intermezzo's aan om opzwepende nummers ten gehore te brengen die overal in de zaal vrolijke dansfeestjes deden ontstaan.

Ondanks de vele onderbrekingen liet Fairoez toch een onuitwisbare indruk na. Terwijl het orkest Arabische klassieke muziek, jazz en chansons kunstig met elkaar verweefde, liet de zangeres horen waarom ze een levende legende is door haar liederen te brengen met een intensiteit en finesse die herinneringen opriep aan Edith Piaf. Met haar vertolkingen slechtte Fairoez iedere taalbarrière en nam ze haar gehoor mee in een wereld waarin romantiek, nostalgie en melancholie een prachtige hoofdrol speelden.

Natuurlijk klonk haar stem in Carré op 75-jarige leeftijd niet meer zoals in haar jonge jaren: haar vocalen bleken wel wat aan doortekening en kracht te hebben ingeboet. Toch klonk ze veel beter dan verwacht. En ze smokkelde niet.

Zo bleek de vrees ongegrond dat de achtergrondzangers en -zangeressen, zoals bij sommige Westerse popartiesten op leeftijd, de partijen zouden zingen die de ster te moeilijk waren geworden. De zangers ondersteunden de refreinen, maar Fairoez nam alle zangpartijen zelf voor haar rekening.

Zo zorgde ze ervoor dat je je helemaal kon onderdompelen in haar beroemde lichte stemgeluid en liet ze haar soepele noten op de zaal neerdalen, elegant als neerdwarrelende kersenbloesems.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden