De enge-mannenchip

De jonge pre-pubertjes in mijn kennissenkring hebben allemaal een mobieltje. De meesten gebruiken hem om met vriendinnetjes en vriendjes te kunnen kletsen. Maar een aantal voelt zich veiliger als ze naar club of cursus gaan. Voor hen is het een wapen in de strijd tegen enge mannen.

Naïef zijn ze niet. Dat is ze op de basisschool of door de televisie wel afgeleerd. Ze weten van kinderen die zoek zijn en van seksueel misbruik. Vandaar die mobieltjes. Maar dat is slechts een halve oplossing voor de iets oudere kinderen, de pre-pubers en de tieners, want het is de vraag of het kind hem kan gebruiken op momenten dat het gevaar loopt.

Voor de echte kleintjes heeft The Tracking Company iets bedacht: een horloge met microzender. Het systeem werkt op dezelfde manier als elektronisch huisarrest voor criminelen. Het zendertje geeft een signaal af aan een centrale computer. Net als bij veroordeelde misdadigers met een zender om de enkel weet degene achter de computer precies waar het kind met het zendertje om de pols zich bevindt.

The Tracking Company wil dat pretparken en recreatieparken de Kiddy-Track Parkwatch gaan verhuren aan ouders die vrezen dat hun kleintjes ervandoor gaan. Maar de echte klapper maakt het bedrijf natuurlijk pas als het zenderhorloge net zo gewoon wordt voor peuters, kleuters en basisschoolkinderen als het klittenband op hun schoenen. Wat nu nog als beveiliging tijdens het familie-uitje wordt gepropageerd door de fabrikant, zal zeker worden opgepakt door groepen welgestelde ouders die gezamenlijk hun kinderen zullen laten observeren.

Kinderen elektronisch in de gaten houden in plaats van de potentiële recidivisten onder de veroordeelde en weer vrijgekomen pedofielen, is dat een optie? Langdurige of zelfs levenslange elektronische observatie van volwassen criminelen wordt als onmenselijk verworpen, is het niet even vreselijk voor kinderen? Waar vinden ze de vrijheid om hun autonomie te ontwikkelen?

Maar wat dan? De wereld van mijn jeugd was onveilig. Ook wij werden gewaarschuwd voor 'enge mannen'. Nooit snoepjes aannemen van enge mannen was het devies en ook nooit meegaan. Een enkel kind stuitte wel eens op een engerd die zijn penis liet zien en nogal wat meer kregen in de huiselijks kring met seksueel misbruik te maken, maar dat een kind werd vermoord was zeldzaam. Tegenwoordig niet meer. Hoe bescherm je de kinderen daartegen?

Een media-schandpaal, zoals in Engeland, is in ieder geval geen oplossing. Het dreef twee pedofielen tot zelfmoord nadat hun foto door News of the World was gepubliceerd. Woedende buurtbewoners vergrepen zich bovendien aan mannen die ten onrechte als pedofiel waren gebrandmerkt of gelijkenis vertoonden met een van de mannen op de foto, maar het niet waren.

Elektronische beveiliging voor kinderen komt er gewoon en kinderen gaan het leuk vinden. The Tracking Company bouwde jaren geleden al zendertjes in kinderkleding. Het bedrijf stopte daarmee toen de Kinderbescherming protesteerde. De privacy van het kind zou te zeer worden aangetast.

Maar het tij is aan het keren. Big Brother was een doorslaand succes en in het Saftlevenkwartier in Rotterdam registreren camera's 24 uur het komen en gaan van de bewoners, met hun instemming. Liever camera's dan veel te weinig politiesurveillance. Wat is privacy waard met een mes op je keel? Als het even meezit kan The Tracking Company een deal aangaan met Levi. Net als Philips. Dat gaat mobieltjes en walkmans inbouwen in zogeheten ICD+-jassen. Vooralsnog knetterduur, maar het wachten is op de rage: als kinderen de privacy die ze nog niet hebben leren kennen, opgeven voor een 'te gek' of 'vet' zenderhorloge of een nog vetter zendertje 'getatoeëerd' in hun velletje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden