Weblog

De energievlieger van Wubbo Ockels gaat op

De vlieger van Kite Power, met eronder het automatische besturingssysteem.Beeld TU Delft/Kite Power

Vandaag is de dag voor Wubbo Ockels Kite Power, een grote vlieger die tot op 900 meter hoogte energie uit de wind plukt. Op de Tweede Maasvlakte moet de energievlieger zich bewijzen.

Ockels en zijn team van de Technische Universiteit Delft werken al jaren aan energieopwekking met behulp van vliegers. De eerste aanzet gaf de voormalige astronaut er al in 1993 voor. Het model dat vandaag wordt opgelaten moet aantonen dat de droom werkelijkheid is geworden. Er is een speciale Kite Power Business Day georganiseerd om geïnteresseerde bedrijven te laten zien dat het werkt.

Iedereen die wel eens een vlieger heeft vastgehouden, weet dat er door de vlieger af en toe extra aan je wordt getrokken terwijl even later de spanning van het touw juist helemaal lijkt weg te vallen.
Die verschillen weet de vlieger van Ockels om te zetten in stroom.

Achtjes
Dat gebeurt door een lier die verbonden is aan een generator. De vlieger heeft een besturingssysteem 'aan boord' dat er voor zorgt dat zij in twee minuten een cyclus van trekken en rust doormaakt. Tijdens het trekken draait de vlieger 'achtjes' dwars op de wind en trekt zij de kabel van de lier, die daarmee de generator aandrijft waarmee stroom wordt opgewekt. Als de maximum lengte van de kabel is bereikt, zorgt de computer die onder de vlieger hangt dat de vlieger min of meer recht in de wind stil gaat hangen. De kabel wordt dan weer ingetrokken; dat kost stroom, maar dat is slechts zo'n 20 procent van de stroom die tijdens het trekken wordt opgewekt.

De vlieger werkt volledig geautomatiseerd en zou, eenmaal 'gelanceerd', zonder menselijke tussenkomst stroom moeten kunnen leveren. Totdat de wind wegvalt natuurlijk, maar hoe hoger je komt, hoe meer wind er waait. Vandaag zou de vlieger van Ockels niet alleen omhoog moeten gaan, de vlieger gaat ook op die andere manier op, als het goed is. Dat is wel te verwachten, want er zijn natuurlijk al testvluchten geweest, zie de video hieronder.

De demonstratiebijeenkomst van vandaag, die om 14.00 uur begint, is bedoeld voor bedrijven en pers. Maar geen nood: bent u een graaggroene burger, dan kunt u morgen terecht, ook weer 's middags vanaf 14.00.

Ik zal de ontwikkelingen op de Tweede Maasvlakte vanmiddag proberen te volgen via Twitter. U kunt me daar vinden via @VincentDekker4.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden