De ene minister vraagt ons om advies, de ander vaagt ons weg

Onlangs schoof hij nog aan tafel bij minister Schultz van infrastructuur. Die wilde weten hoe de ouderenorganisaties kunnen helpen bij het terugdringen van het stijgend aantal verkeersdoden onder oudere fietsers. Gisteren las directeur Wim van Minnen van CSO, de koepel van ouderenorganisaties, in Trouw dat minister Schippers van volksgezondheid de ouderenorganisaties niet langer wil financieren. Dat betekent het einde van de CSO en een forse aderlating voor organisaties als PCOB en Unie KBO.

Sytske van Aalsum

Met het voorbeeld van Schultz wil Van Minnen maar aangeven dat de koepel voor de ene minister een serieuze gesprekspartner is, maar dat de andere minister daar kennelijk geen boodschap aan heeft. "Binnen twee jaar wordt de subsidie, waarop al veel eerder is bezuinigd, teruggedraaid naar nul. Dat betekent dat wij de stem van de ouderen niet meer kunnen laten horen in het politieke en maatschappelijke debat", zegt Van Minnen. De CSO heeft een achterban van zo'n 600.000 ouderen.

"Schandalig", noemt directeur Stella Salden van Unie KBO de bezuinigingsplannen van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Zij vinden dat ouderen met een aandoening of beperkinig zich moeten aansluiten bij bestaande patiënten- en gehandicaptenorganisaties. "Maar wij proberen met goede voorlichting juist te voorkomen dat ouderen in de zorg terechtkomen. Door ze te stimuleren meer te bewegen en programma's aan te bieden over valpreventie", legt Salden uit.

Woordvoerder Johan Bakker van de protestantse PCOB: "Het is de overheid die ons vraagt onze leden voor te lichten over meer bewegen en valpreventie. 'Jullie kennen de doelgroep goed', zeggen ze dan. "We vormen in dit soort zaken altijd een goed een-tweetje. Maar blijkbaar laat de staatssecretaris dit nu los."

Van Minnen benadrukt dat de ouderenorganisaties van grote betekenis voor de samenleving zijn. "Kijk naar de 1000 vrijwillige ouderenadviseurs, de belastingsservices die ze bieden, de voorlichting die ze geven over wijzigingen in regelingen over talloze onderwerpen. Dat staat nu allemaal zwaar op de tocht."

Hoe denken PCOB en Unie KBO de gaten straks te dichten? Salden: "We moeten inkrimpen, maar dan nog redden we het niet. Contributieverhoging? De meeste leden hebben naast de AOW een klein pensioentje, dus dat is niet echt een optie."

De PCOB klopt eerst aan bij de politiek en gaat daarnaast op zoek naar andere financiers. "Een ander ministerie, of bronnen op provinciaal of lokaal niveau. Onze leden timmeren in 368 afdelingen flink aan de weg. Wellicht valt daar meer te halen dan nu gebeurt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden