De ene Balt wil de andere een visum vragen

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Negen jaar geleden liepen de Balten in broederlijke eendracht voorop in de strijd tegen Moskou. Honderdduizenden Esten, Letten en Litouwers staken hun hand uit voor een menselijke keten tegen de Sovjet-overheersing dwars door de drie landen heen.

Na zeven jaar onafhankelijkheid is alles anders. De ene Balt is de andere niet meer. Als de Europese Unie het wil, zegt president Lennart Meri van Estland, dan zal zijn land de Letse en Litouwse buren voortaan om een inreisvisum gaan vragen. Daar gaan de Baltische solidariteit en lotsverbondenheid.

De Litouwse regering sprak van 'bijzonder verontrustende' en 'provocerende' uitspraken. Trouwens, de Litouwers hadden nog wel een appeltje met de Esten te schillen: hadden Estse ambtenaren niet tegenover EU-organen een overdreven negatief beeld geschilderd van de Litouwse telecommunicatie ? Hadden de Esten er zo niet voor helpen zorgen dat alleen hun eigen land officieel is uitgenodigd toe te treden tot de Europese Unie, terwijl Letland en Litouwen er toe veroordeeld werden in een onduidelijke wachtkamer rond te hangen ?

De schifting tussen welkome en nog-niet-welkome EU-aspiranten komt in het Balticum hard aan. De afschaffing van het visumvrije verkeer zou het zout diep in de wonde wrijven. Maar het probleem van de grensbewaking beperkt zich niet tot de Baltische staten. De Polen hebben hun oostgrens - vermoedelijk onder druk van Brussel - in januari al minder poreus gemaakt. Het grootste land onder de EU-kandidaatleden vraagt van Russen, Balten, Oekraieners en Witrussen voortaan goede papieren: Reizigers moeten bewijzen dat ze over voldoende middelen en een hotel of gastvrij privé-adres beschikken voor een verblijf van vooraf vastgestelde duur.

Die maatregel is in het belang van West-Europa: de oostgrens van Polen was een kapotte zeef die tienduizenden asielzoekers, smokkelaars met hun waar, criminelen en andere probleemgevallen doorliet. Zo lang in Rusland de fabrieksmatige productie van vervalste papieren nog niet op stoom is, zijn de files aan de Poolse oostgrens weggesmolten. Met de grote 'bazaars' in Warschau en andere Poolse steden, gaat het slecht nu de kleine handelaartjes uit het oosten niet meer kunnen komen. Een exportsector van belang is ingezakt.

Aan de oostgrens van Hongarije, ook een kandidaat, speelt het probleem eveneens. De EU, vooral Oostenrijk, wil de deur voor ongewenste Roemenen sluiten. Maar de Hongaren voelen niets voor strakke inreisbepalingen. Die zouden honderdduizenden etnische Hongaren uit Roemeens Transsylvanië namelijk ook buitensluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden