De emotionele bui van Samsom

Uitval tegen Telegraaf-verslaggevers roept veel vragen op over de leider van de PvdA. De partij reageert beheerst.

Een interview van drie volle pagina's in De Telegraaf, menig politicus die daar van droomt. Mits je de regie hebt en niet als een briesende stier wordt afgebeeld en neergezet zoals Diederik Samsom deze week overkwam. En dat op de eerste drie pagina's van de populaire krant.

Waarom liet een door de wol geverfde politicus als Samsom het zo ver komen dat hij met een woedeaanval in de krant komt? En waarom wordt dit juist bij hem zo breed uitgemeten? De week van Diederik Samsom.

Samsom en controle

Als er één ding is waar Diederik Samsom niet tegen kan, dan is dat onterechte kritiek. En als het even kan, dan zet hij dat zelf recht. Stil zitten als je wordt geschoren? Samsom heeft het moeten leren, het zit niet in zijn natuur.

Dat bleek woensdag bij een niet al te handige actie. In de middag veroorzaakte hij lichte ophef door op Radio 1 aan te kondigen dat zijn PvdA ook in de toekomst tegen het boren op schaliegas zou zijn. Geen grote inhoudelijke koerswijziging, want enthousiast is zijn partij nooit geweest over de mogelijkheid om uit steenlagen gas te winnen met een chemisch proces. Maar hij ging toch net iets verder dan de woordvoerder energie van de partij tot nu toe.

Reden voor De Telegraaf om langs te gaan bij Jan Vos, het Kamerlid dat eigenlijk namens de PvdA over dit onderwerp het woord voert. Opmerkelijk genoeg hangt Samsom niet veel later zelf aan de lijn bij de verslaggeefster. Of ze bij hem langs wil komen. Samsom wil de controle. Hij wil zelf vertellen waar dit nu eigenlijk over gaat: schaliegas.

Samsom en zijn passies

Er komt nog een verslaggever mee. In dat gesprek komt het er allemaal uit. Samsom wil het goede, zien die verslaggevers dat dan niet? Hij weet hoe het zit, maar media vallen steeds weer terug op het politieke spel. Hij wordt getriggerd als de verslaggevers suggereren dat zijn schaliegasstandpunt een politieke stunt is. Samsom valt uit.

Die avond houdt Diederik Samsom tijdens een klimaatdebat in de Kamer een gepassioneerd betoog. De afgelopen jaren heeft de PvdA-leider het vooral over eerlijk delen, maar hij is de politiek ingegaan als milieuactivist. Niet bij GroenLinks, maar bij een partij die hij meer invloed toedicht. Hij spreekt als vooruitgangsoptimist. De politiek heeft een gigantische opdracht bij het schoner maken van de energievoorziening.

Hier spreekt de Samsom die je vaker ziet. Bij het debat over de participatiesamenleving. Als hij op straat in gesprek gaat met asielzoekers. Hier gaat het over de inhoud waar hij het voor doet.

Hij weet niet dat de Telegraafredacteuren tegelijkertijd elders in het Kamergebouw hun gesprek van die middag aan het uitwerken zijn.

Samsom en zijn achterban

Ondertussen op weer een andere plek in Den Haag spreken kritische PvdA'ers over de waarden van de partij. Het is een voorbereiding op het congres in februari, maar het onderwerp is uiterst actueel. Want waar staat de partij voor, die net twee Turks-Nederlandse parlementariërs de deur heeft gewezen?

Luizen in de pels als de uit Iran afkomstige vluchteling Sander Terphuis en senator Adri Duivesteijn zijn aanwezig. Het gaat zelfs over een stuk dat Duivesteijn heeft geschreven.

Het verwachte vuurwerk blijft uit. De naam van Samsom valt niet één keer. De altijd zo kritische achterban richt zijn pijlen nu niet op de fractieleider. Ook in de peilingen staat de partij stabiel. Stabiel laag, dat wel.

Als de volgende ochtend De Telegraaf op de mat ploft met de chocoladeletterkop 'SAMSOM OVER DE ROOIE' weten ook de sociaal-democratische Kamerleden zich al snel te herpakken. Er heerst geen crisissfeer in de wandelgangen. Eerder berusting. Goed, het was niet handig om die verslaggever bij zich te roepen en emotioneel te worden, maar ach. Samsom is ook maar een mens.

Samsom en de media

Zo vatten ook de meeste journalisten op het Binnenhof het optreden van Samsom samen. Nieuwsuur-verslaggeefster Nynke de Zoeten twittert: 'Samsom erkent nu ook on the record dat hij een mens is'. Rustig legt de PvdA-leider uit dat hij inderdaad even emotioneel werd, want hij wil het zo graag over de inhoud hebben.

Maar daarmee is de zaak niet afgedaan. Want het staat niet op zichzelf en de partij ligt al zo onder een vergrootglas bij de pers. De PvdA heeft het moeilijk. De Statenverkiezingen komen er aan. De opgestapte Kamerleden Kuzu en Öztürk hebben nog maar kort geleden in de Volkskrant Samsom afgeschilderd als een emotionele uit zijn slof schietende controlfreak.

Allemaal redenen voor politici en journalisten om zich af te vragen waar deze emotionele uitbraak vandaan kwam. En waar ze toe kan leiden. Niet dat iemand daar antwoord op kan geven.

Vanuit de eigen gelederen klinkt geen openlijke kritiek. Maar de zorgen zijn er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden