Eureka

De ‘emotiefluisteraar’ helpt blinden te achterhalen hoe hun gesprekspartner zich voelt

Beeld RV

Als je blind bent, weet je niet wanneer iemand je aankijkt als je tegen diegene praat. En of dat een vriendelijke, boze of verliefde blik is. Ontwerper Simon Dogger maakte daarom de ‘emotiefluisteraar’, waarmee blinde mensen via trillingen voelen of en hoe iemand naar ze kijkt.

Dogger is zelf blind en kwam op het idee na een weekend in Rome. Hij verbleef daar samen met een vriendin. “Ik voelde een groot ongemak omdat ik niet kon peilen hoe zij zich voelde”, zegt Dogger. “Ik kon niet zien of merken hoe ze naar me keek. Ik voelde daardoor een verkillende leegte.”

Video-analyse en emotieherkenningssoftware 

Al eerder had Dogger gewerkt met video-analyse en emotieherkenningssoftware. Samen met de ervaring in Rome leidde dat tot het idee voor de emotiefluisteraar, die uit meerdere onderdelen bestaat. Zo is er een kleine camera, die Dogger verwerkte in een bril, die beelden maakt van de omgeving. Deze staat draadloos in verbinding met een smartphone waarop een app met emotieherkenningssoftware nagaat hoe iemand naar je kijkt. Is dat blij, boos of bedroefd?Vervolgens geeft de telefoon deze informatie door aan een ronde schijf die in je hand past en drie inkepingen heeft waar vingers in passen. Elke inkeping heeft een eigen trilmotortje en geeft een emotie aan, die je zelf kunt instellen. Je voelt dus bijvoorbeeld dat iemand blij kijkt als je ringvinger trilt. Opmerkelijk genoeg geeft de intensiteit van de trilling ook weer hoe vrolijk de ander naar je staart. Een zachte trilling staat voor een kleine glimlach en bij een stralend gezicht voel je het harder.

“Zo merk je op een dynamische manier de emoties op”, vertelt Dogger. “Natuurlijk heb ik wel door wanneer iemand schaterlacht, want dat hoor ik. Maar de kleinere, meer genuanceerde emoties krijg ik niet door en juist dat mis ik. Dat merk ik ook als ik een presentatie geef. Dan is het stil. Ik heb dan geen idee hoe ze naar me kijken.”

Dogger maakte al een versie van de emotiefluisteraar en is nu in samenwerking met de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit bezig met verbeteringen. Zo wil hij een speciaal hoesje ontwikkelen met vijf inkepingen, die direct om je smartphone past. “Ik hoop dat het de communicatie van blinden rijker maakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden