In de schaduw van de minaret

De Emiraten verstoppen hun achterlijkheid achter hun bedrieglijke hypermoderne oliedollar-architectuur

Politie-agenten in Dubai patrouilleren in een Lamborghini. Beeld AFP
Politie-agenten in Dubai patrouilleren in een Lamborghini.Beeld AFP

Een beet van de hond of de kat alleen overleef je wel. Pas als beide beesten tegen je samenspannen wordt het echt vervelend. Het overkwam de Britse vrouw Laleh Shahravesh (55) en haar 14-jarige dochter Paris in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hun kwelgeest was de Tunesische weduwe van de ex-man van moeder Laleh. De doortrapte valserik mobiliseerde de burgerrechter en de religieuze shariah-justitie als kat en hond tegen moeder en dochter. Het leverde haar een half miljoen Britse ponden op, die anders naar de dochter zouden zijn gegaan. In hun woonplaats Richmond aan de Theems likken moeder en dochter de wonden, verbijsterd over rechters die volgens hun geloof na hun dood aan een hogere justitiële instantie mogen uitleggen wat ze op aarde hebben uitgespookt. Dat wordt een naar verhoor.

De kern van democratie is rechtszekerheid, een schaars goed in de Arabische wereld. Ook geld maakt niet rechtvaardig. Het steenrijke Saudi-Arabië is een buitencategorie, getuige de lugubere zaagmoord op journalist Jamal Khashoggi in oktober in het Saudische consulaat in Istanbul en de golf van gerechtelijke liquidaties dit jaar, voorzien van koninklijke goedkeuringsstempels. Maar ook de Verenigde Arabische Emiraten, buren en bondgenoten van de Saudiërs, hebben een kwalijke juridische reputatie hoog te houden.

Paard

Moeder Laleh Shahravesh, van oorsprong Iraans, was achttien jaar getrouwd met de bankier Pedro dos Santos, van Portugese komaf. De laatste acht maanden van hun huwelijk woonden ze in Dubai in de Emiraten. Kort na hun scheiding hertrouwde Dos Santos, die in de Emiraten bleef wonen. Dat was in 2016. Moeder Laleh vernam het via een trouwfoto op Facebook. Woedend wenste ze haar ex, ook via Facebook, het graf in. Zijn nieuwe Tunesische bruid noemde ze ‘een paard’.

Afgelopen maart kreeg Dos Santos een fatale hartaanval. Op 10 maart kwamen moeder en dochter aan op vliegveld Dubai. Ze wilden de begrafenis bijwonen maar belandden op een politiebureau. Dochter terug naar Engeland, moeder in de cel. Reden: haar uithaal op Facebook in 2016. De tweede vrouw, eerder een giftige zwarte weduwe-spin dan een rijdier, bleek een aanklacht te hebben ingediend wegens belediging. Dat Facebook-paard, zo oordeelde justitie in Dubai, was cybercriminaliteit, ook al had moeder Laleh het edele dier niet in de Emiraten zelf, maar vanuit Engeland de digitale ruimte ingejaagd, in de emotie van een echtscheiding. 33 dagen zat ze vast, bedreigd met twee jaar cel. Het bleef bij ruim 600 euro boete, mede dankzij de organisatie ‘Detained in Dubai’, die buitenlanders helpt als ze mikpunt zijn van wat in de emiraten doorgaat voor justitie.

Nachtmerrie over, nee dus. Vorige week volgde de tweede gifbeker, nu aangereikt door de sharia-rechtbank van Dubai. Dochter Paris kon fluiten naar de erfenis. Met een lelijke grijns op zijn smoel kwam de aap uit de mouw. De weduwe betoogde dat de dochter christen was en dus niet kon erven van haar vader, een moslim. De sharia-rechtbank, die over erfenissen beslist, vond dat overtuigend en dus gaat dat halve miljoen, het kindsdeel, naar die Tunesische mevrouw.

Vader moslim, moeder ook, en de dochter van veertien christen? Tover dan tenminste een bewijs uit de hoge hoed. Maar bewijzen spelen een sullig bijrolletje in de Emiraten die hun achterlijkheid verstoppen achter hun bedrieglijke hypermoderne oliedollar-architectuur. Lees de website van ‘Detained in Dubai’ erop na.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden