Onderwijs

De emancipatie van de mbo’er krijgt een duwtje met hogere stagevergoeding

Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de Tech Campus van ROC Midden Nederland.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de Tech Campus van ROC Midden Nederland.Beeld ANP

Het nieuwe jaar begint goed voor de 497.300 studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Opnieuw krijgen ze een signaal dat mbo en hbo niet voor elkaar onderdoen, en gelijke waardering verdienen.

De overheid gaat voortaan aan alle stagiairs bij de rijksoverheid dezelfde stagevergoeding betalen, 628 euro per maand bruto. Voor mbo-studenten betekent dat een verhoging van bijna 30 procent. Tot nu toe kregen zij een flink lagere stagevergoeding dan hbo- en academische stagiairs.

Minder betalen aan mbo’ers is volgens het kabinet niet meer uit te leggen, ook omdat een stagevergoeding bedoeld is om onkosten te dekken. Die onkosten zijn voor mbo’ers niet minder dan voor hbo’ers, toch kregen mbo-studenten veel minder betaald. “Op deze manier laten we bij het Rijk zien dat studenten uit alle lagen van het onderwijs welkom zijn en gelijk gewaardeerd worden”, zegt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt gestyled door een schoonheidsspecialist uit het mbo, voorafgaand aan Prinsjesdag.  Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt gestyled door een schoonheidsspecialist uit het mbo, voorafgaand aan Prinsjesdag.Beeld ANP

Mbo’ers ook studenten

Het plan voor de verhoging kwam van D66 en de PvdA. De minister hoopt dat ook het bedrijfsleven nu hogere stagevergoedingen gaat betalen aan mbo-studenten.

Het middelbaar beroepsonderwijs heeft toch al de wind mee, met steeds meer lovende woorden voor het mbo-vakmanschap. De achterstelling ten opzichte van het hbo wordt stapje voor stapje doorbroken. Mbo’ers kregen in 2017 de ov-studentenkaart, sinds 2018 mogen zij zich ook studenten noemen. Onderwijsminister Van Engelshoven heeft nog veel meer in petto, en diende deze zomer een speciale wet in ‘ter versterking van de positie van de mbo-student’.

Bedrijven reageerden: muziekdienst Spotify biedt zijn studentenkorting nu ook aan mbo’ers aan. Wat volgt in 2020?

Lees ook:

Onder de indruk van het vakmanschap in de zorg

Columnist Leonie Breebaart vindt dat werk op mbo-niveau veel meer op waarde geschat moet worden. Dat geldt zeker voor het werk in de zorg. “Mensen aanvoelen vraagt een andere, geen mindere vorm van intelligentie dan, pakweg, het werken op een mensenvrij laboratorium.”

Lees ook: Ingrid van Engelshoven: een D66-minister gevangen in het regeerakkoord

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) heeft het niet makkelijk, want universiteitsbestuurders hekelen haar beleid. Een portret van een D66-minister onder vuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden