De ellendigste banen in de hitte

Beeld anp

Voor de mensen die met deze hitte opgesloten zitten in een stoffig kantoor met gebrekkige airconditioning, dichte ramen en de rondhangende geur van zweet: het kan altijd erger. Sommige banen zijn nóg erger in de hitte. Zoals deze drie.

De entertainer
De baan: De entertainer vermaakt kinderen (en ouderen) gekleed in een verkleedpak. Het werk vindt voor negentig procent in de open lucht plaats.

De outfit: Een zware pluche pak, dat vaak uit meerdere lagen bestaat en opgevuld wordt met schuim of foam om bollingen te creëren.

Hoe is het werk in deze hitte? "Een ramp", windt Antonie Zuyderwijk van Wonderland entertainers er geen doekjes om. "De temperatuur in de pakken wordt makkelijk 45 graden. Er kan nergens koele lucht bij. Als we ze uittrekken, komt er letterlijk stoom uit. We doen het werk maximaal dertig minuten aan een stuk. Het is ontzettend intensief; je beweegt veel, danst, springt en swingt. We spreken daarom signalen af voor wanneer het mis dreigt te gaan. De acteurs mogen hun identiteit nooit verhullen en moeten hun masker daarom altijd ophouden zolang ze op het podium staan."

Hoe blijf je koel? "Om de twintig tot dertig minuten hebben we een afkoelperiode. Als we een pak dragen met een kop die los kan zetten we die af, maar veel pakken zijn groot en bestaan uit één stuk. Het hoofd van de acteur zit dan achter de mond. Daar richten we een grote ventilator op. We hebben water en ijs klaarstaan en eten veel suiker, spek en bananen."

Beeld epa

De fruitplukker
De baan: De fruitplukker plukt onder meer kersen, aardbeien en frambozen in de boomgaard. De fruitbomen en -struiken staan in de open lucht, maar ook in kassen of onder overkappingen, waar de temperatuur kan oplopen tot een graad of 60.

De outfit: Zo weinig mogelijk. "De mannen lopen in hun blote bast rond en dragen een korte broek. De meeste vrouwen hebben alleen een bikini aan", legt Ton Verbeek uit, van Fruittuin Verbeek in Oldebroek.

Hoe is het werk in deze hitte? "Er wordt flink wat afgepuft. Het is fysiek zwaar werk, dus we zweten meer dan een paar emmertjes", lacht Verbeek, die zelf een handje meehelpt. "De smaak van het fruit is leidend, dus de klus moet hoe dan ook geklaard worden. Op dit moment worden de kersen geplukt, die kunnen niet tegen regen en staan daarom in bungalowtenten. Je kunt je voorstellen dat het daar nog een stuk warmer is. Voordeel is wel dat het fruit erg smaakvol wordt in dit klimaat."

Hoe blijf je koel? "We stoppen al vroeg, rond een uur of twaalf. En om het kwartier brul ik een keer dat er wat gedronken moet worden. We leven een beetje als Zuid-Europeanen."

Beeld thinkstock

De lasser
De baan: De lasser maakt, repareert en last staal en andersoortig metaal. Hij is gewapend met een lasapparaat dat temperaturen tot wel 1600 graden produceert.

De outfit: Beschermende kleding: een laskap, lashandschoenen en laspak van katoen. "Die beschermen ons tegen de hitte en afspattend metaal. Dat wordt behoorlijk warm met deze temperaturen, maar je wil dat spul ook niet op je huid krijgen" zegt Piet Seffelaar, van lasbedrijf Piet de Lasser uit Den Haag.

Hoe is het werk in deze hitte? "Lassen met dit weer is echt wel afzien. Je zweet uit alle gaten en kieren", vertelt Seffelaar. "Er spat ook nog eens warmte af van je werk. En omdat tocht funest is bij het lassen, moeten deuren gesloten blijven. We werken gewoon van 8 tot 5, maar het duurt allemaal iets langer met deze hitte."

Hoe blijf je koel? "Onmogelijk. Je geeft je maar gewoon over aan de hitte en hoopt dat het snel vijf uur is."

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden