De Elite

KLEINKUNST

**

Op de valreep van het seizoen schotelt het nieuwe gezelschap De Elite 'een explosieve theaterrevue' voor. Klinkende namen doen mee: cabaretier Daniël Arends, van oorsprong stand-up comedian, maar ook ooit zanger van de Vier Gasten. Theo Nijland, één van de beste liedjesschrijvers van Nederland. Peter van Rooijen, een jonge cabaretier die experimenteert met vorm. Maartje Teussink, een geweldig krachtige singer/songwriter die ook componeert voor het Ro Theater. En tot slot Daniël Samkalden, liedjesschrijver en theatrale durfal. Hij was het die deze elite bij elkaar bracht. Om de boel eens lekker op te schudden, een nieuw geluid te introduceren en de verwachtingspatronen te doorbreken. Avantgarde, dat woord valt ook.

Met zulke namen zijn de verwachtingen hoog. Vooral op muzikaal gebied. Het fraaie openingslied 'My genuine sound' belooft veel goeds. De aankondigingen van de leden van De Elite, allen keurig gekleed in rokkostuum, ook. En het ietwat pretentieuze nummer 'Van Brel naar Ravel' geeft een fraai staaltje van ieders kunnen.

Dan zijn er de eerste barstjes. De kata's ¿ stijloefeningen uit de Japanse vechtkunst ¿ worden niet exact gelijk uitgevoerd, wat niet alleen slordig oogt, maar ook ergert. De uitspraak van het Engels is niet bij iedereen goed en bovendien rijst de vraag: is het allemaal ironisch? Want een fragment Shakespeare wordt niet bijster goed geacteerd, maar dat kan bewust zijn. De zogenaamde poëzie die Nijland voorleest is doordrenkt van verschrikkelijke metaforen, dus dan kan niet serieus bedoeld zijn. De sketch/conference over maatschappelijk engagement stapelt cliché op cliché. De zaal blijft doodstil.

Als vervolgens les één van de podiumkunsten ¿ als er meerdere mensen op het toneel staan, moet er een conflict ontstaan, anders is het niet interessant om naar te kijken ¿ van stal wordt gehaald, daalt de voorstelling naar een dieptepunt. Die strijd der ego's is oninteressant en flauw, waarbij elkaar afzeiken de kinderachtige norm is. Dan is daar gelukkig nog Teussink. Deze vrouw hield zich afzijdig en neemt nu het podium voor zichzelf. Natuurlijk voegen de mannen zich weer bij haar, en komt alles goed.

Met zoveel talent op het podium zou een plus een toch minimaal drie moeten zijn. Dat is niet zo. Muzikaal is het aardig, maar inhoudelijk stelt De Elite teleur.

Tournee t/m 14 juni. Info: www.de-elite.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden