De elfjarige Nigel gaat kokologie studeren

Sofie de Meijer (14) uit Amsterdam kwam wegens brutaal gedrag op school bij de jeugdzorg terecht. Vanaf maandag prijkt ze samen met acteur Johnny de Mol jr. op een poster voor de nieuwe campagne ’Nu in de jeugdzorg, maar straks...’

Het meisje uit de derde klas van het vmbo wil graag actrice worden, vertelt ze. Voor het begin van een voorstelling van het toneelstuk ’sexual perversity’, waarin De Mol een hoofdrol heeft, ontmoette ze de jonge acteur die zijn loopbaan begon als soapster in ’Goede tijden, slechte tijden’ en tegenwoordig in films als ’Zwartboek’ en ’Ik omhels je met duizend armen’ speelt.

De jeugdzorg koos Sofie uit omdat ze zelf later ook graag het toneel op wil. Sofie: „Eerst vond ik Johnny de Mol een beetje een arrogante kwal. Hij is de zoon van John de Mol, je weet wel, van Talpa. Zijn moeder? Zangeres Willeke Alberti? Ja, nu je het zegt, wel eens van gehoord, maar die ken ik eigenlijk niet zo. Nu ik Johnny heb ontmoet, denk ik dat het best een aardige jongen is. En een goede acteur, en ik wil graag een goede actrice worden.”

Sofie giechelt als ze aan de korte ontmoeting, met fotosessie, met De Mol jr. terugdenkt. „Ik maakte een beetje een stomme opmerking, want ik zei: jij groet mij nooit als ik je tegenkom in de stad, terwijl ik jou wel groet. Hij beloofde de volgende keer wel te zullen groeten.”

Sofie is blij met de hulp die zij via de jeugdzorg gekregen heeft, vertelt ze. Ze doet mee aan het zogenoemde Altra Boppie-project, wat betekent dat zij een mentor heeft die haar helpt met huiswerk en met wie ze over haar problemen kan praten. „Ik ben van school getrapt omdat ik een beetje een te grote mond had in de klas. Van mijn mentor leer ik hoe ik beter kan reageren.”

Sofie zit nu op een andere school, waar meer individuele aandacht is voor kinderen die extra zorg nodig hebben, zegt ze. Haar ouders zijn gescheiden, ze woont een deel van de week bij haar vader, de rest bij haar moeder. „Ik doe nu vmbo-t, maar wil daarna naar de havo en dan de kleinkunstacademie. Ik heb een grote foto gekregen van Johnny met handtekeningen van de acteurs van zijn laatste stuk. Die hangt in mijn kamer, ja, hij is wel een voorbeeld voor mij.”

Eenzelfde voorbeeld is topkok Cas Spijkers voor Nigel (11) uit Tilburg, vertelt zijn moeder. Nigel woont al ruim een jaar niet meer thuis, hij is door de rechter uit huis geplaatst wegens een vermoeden van mishandeling en verwaarlozing. Hij woont in een internaat. De laatste tijd mag hij steeds vaker naar huis en over een maand gaat hij weer helemaal thuis wonen. Zijn moeder is hertrouwd.

„Nigel heeft veel meegemaakt als jong kind, de scheiding bijvoorbeeld,” zegt zijn moeder. „Dat verklaart misschien wel een deel van de problemen. Hij draait en manipuleert nogal eens met de waarheid, hij vertelde op school bijvoorbeeld verhalen over hoe het thuis toegaat die niet klopten. Daar zijn ze nu bij de jeugdzorg ook achtergekomen. Er waren wel problemen met hem thuis, dat is zo, maar niet mishandeling. Hij gooide zijn eten gewoon weg en dan zei hij op school dat hij van ons niets kreeg. We leren nu hoe we beter met elkaar kunnen omgaan.”

De jeugdzorginstelling vroeg Nigel in een brief te schrijven wie zijn grote voorbeeld is en hij vulde in: Cas Spijkers. „Nigel houdt erg van kokkerellen,” zegt zijn moeder. „ Hij ziet in Cas Spijkers een combinatie van een kok en een zakenman. Dat is wat hij ook wil worden, zegt hij.” Lachend: „Toen ik hem vroeg wat hij daarvoor gaat doen, zei hij: kokologie studeren. Hij heeft dus een nieuw woord bedacht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden