'De elektroschok werkt bij sommige patiënten effectief'

CVZ-bestuurder: Beperking sessies psycholoog verkeerd signaal

"Als arts wil je niet mensen je spreekkamer uit laten gaan zonder iets voor hen gedaan te hebben", zegt CVZ-bestuurder Bert Boer. "Dat voelt als een nederlaag. Dan geef je toch maar het recept voor medicatie."

Het is een van de oorzaken van overbehandeling: te snel constateren dat er sprake van depressie is, dat die fors is, en snel pillen geven. En dat terwijl veel lichte vormen van depressie binnen drie maanden vanzelf verdwijnen. Soms is er domweg geen sprake van depressie: grote levensveranderingen als overlijden van een naaste of een echtscheiding kunnen symptomen veroorzaken die op een depressie lijken. "Als na een tijd de medicatie niet aanslaat, zou je moeten bedenken dat het mogelijk geen depressie is. Vaak gebeurt het tegenovergestelde: de dosis wordt verhoogd."

Is dat bij psychische klachten anders dan bij lichamelijke problemen?
"Je kunt het mechanisme vergelijken met iemand die met grote luchtwegklachten op het spreekuur komt. Als zo'n verkoudheid aanhoudt, kan het nogal eens gebeuren dat een huisarts toch antibiotica voorschrijft. Terwijl hij zelf vermoedt dat het geen oplossing is, dat het gaat om klachten die vanzelf zouden verdwijnen. Het maakt de zorg duur, en zeker niet beter. Daar gaat het ons om."

Artsen zijn niet assertief genoeg tegenover patiënten.
"Veel huisartsen doen goed werk en het ligt zeker niet alleen aan hen. Patiënten blijven soms vragen om medicatie. Bij een lichte depressie heeft men al veel aan een paar gesprekken - met huisarts, psychologisch praktijkondersteuner of eerstelijnspsycholoog. Dat besef moet nog meer doordringen. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden voor de huisarts om vast te stellen of iemand echt depressief is, en zo ja hoe zwaar. Het is zaak van dat soort vragenlijsten gebruik te maken. Het kabinet heeft wat ons betreft ook geen goed signaal gegeven door het aantal vergoede sessies bij de psycholoog te beperken tot vijf."

Wat moet er veranderen?
"Wij hebben vorige week al geadviseerd mensen weer recht te geven op acht vergoede sessies bij de psycholoog. Daarnaast is het aan behandelaars zelf om te zorgen voor betere diagnoses en behandeling. Dus ook om groepen te bereiken die nu ten onrechte geen behandeling krijgen. Sommigen, bijvoorbeeld allochtonen, komen vaak met gemaskeerde klachten op het spreekuur. Met lichamelijke problemen bijvoorbeeld."

Waarom moeten er meer ECT's, de moderne elektroschok, worden uitgevoerd?
"Zoiets blijft een hele ingreep, maar het is aangetoond dat een deel van de ernstig depressieve patiënten, bij wie niets anders helpt, er baat bij heeft. Als laatste middel zou het daarom meer moeten worden toegepast. Het is nu eenmaal effectieve zorg. En die voorkomt weer aller- lei andere kosten: complicaties, extra zorggebruik en maatschappelijke kosten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden