Commentaar

De eigen lijn van Trump daagt uit tot actie

Donald Trump Beeld Reuters
Donald TrumpBeeld Reuters

Dat president Donald Trump zijn eigen lijn wil kiezen in het buitenlands beleid maakte hij deze week opnieuw duidelijk.

Met zijn aankondiging dat de Amerikaanse troepen vrijwel direct zullen vertrekken uit Syrië, verraste hij vriend en vijand – buiten de VS én in Washington zelf. Defensieminister Jim Mattis stapte op, en raadde Trump aan te zoeken naar iemand ‘wiens visie beter past bij die van u’.

De terugtrekking uit Syrië staat niet op zichzelf. Er circuleren plannen om het aantal manschappen in Afghanistan te halveren, eerder botste Trump al met deskundigen over de relatie met Iran. Hij schoffeerde Mexico en Canada door handelsakkoorden open te breken, beëindigde gesprekken met partners in de Pacific en begon een handelsoorlog met China. En gisteren speelde hij nog hoog spel rond de begroting, waarin hij geld opgenomen wil zien voor de bouw van een muur tegen migranten vanuit Mexico en de rest van Latijns-Amerika.

De andere kant is dat hij veel stappen aan zijn kiezers heeft beloofd. Dat hij daarmee de inzichten negeert van Mattis en andere ervaren rotten in Washington, of bondgenoten tegen zich in het harnas jaagt, wil niet zeggen dat ze voor hem zelf politiek onverstandig zijn.

In het geval van Syrië is hoe dan ook uiterst moeilijk te voorspellen wat de gevolgen zijn van een stap, in welke richting die ook wordt gezet. Zo kan de terugtrekking enerzijds worden gezien als lont in een kruitvat, omdat Turkije de Koerden kan aanpakken nu de Amerikaanse bescherming wegvalt, de strijd tegen IS halverwege wordt opgegeven zodat de terreurorganisatie weer aan kracht kan winnen, en de Syrische president Assad en zijn Iraanse en Russische steunpilaren nu alle vrijheid krijgen hun macht uit te breiden.

Eindspel

Anderzijds kan je ook betogen dat nu de voorwaarden worden geschapen voor een eindspel dat er op termijn hoe dan ook was gekomen, en dat de desastreuze patstelling in Syrië tenminste niet kan escaleren tot een keiharde en uiterst gevaarlijke confrontatie tussen de VS zelf met Rusland en Iran.

Wie zich zorgen maakt over Trumps onvoorspelbare handelen, of negatief oordeelt over maatregelen die hij wel voorspelbaar neemt, wordt daarmee uitgedaagd zelf te handelen. Dat kan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden doen dat vanaf januari een Democratische meerderheid telt, maar eventuele tegenmaatregelen kunnen ook komen vanuit de Senaat waar zijn partijgenoten aan Republikeinse kant inmiddels iets vaker weerwerk bieden, tenminste verbaal. Net zo goed hebben bondgenoten van de VS mogelijkheden hun eigen strategie bij te stellen. Trump is een bepalende speler, dominant in veel opzichten, maar hij is niet almachtig.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden