De eigen bijdrage verzacht

DEN HAAG - Het kabinet gaat bezuinigingsmaatregelen verzachten als nieuw onderzoek in maart uitwijst dat door de verhoogde eigen bijdragen patiënten zich geen thuiszorg kunnen veroorloven. De Tweede Kamer dwong die toezegging gisteren af tijdens een spoeddebat over de thuiszorg met staatssecretaris Ross (CDA, volksgezondheid).

Vorige maand bleek dat tussen de 2000 en 4000 patiënten hun thuiszorg hadden opgezegd, omdat zij verwachten dat zij de verhoogde eigen bijdrage niet meer kunnen opbrengen. Staatssecretaris Ross komt nu met een onderzoek naar de reden waarom deze groep mensen hun thuiszorg hebben opgezegd.

Volgens de CDA-bewindsvrouwe hebben veel mensen rond de feestdagen in een paniekreactie gehandeld. Ross erkende gisteren in de Tweede Kamer dat het kantoor dat de eigen bijdragen int, op gebrekkige wijze de kabinetsplannen voor 2004 heeft uitgelegd aan de thuiszorgcliënten. Zij beloofde dat alle gebruikers van thuiszorg uiterlijk in maart een brief krijgen waarin staat hoeveel zij precies gaan betalen.

De hele Tweede Kamer laakte de gebrekkige informatie in de 'knullige' en 'onbegrijpelijke' brief van het Centrale Administratiekantoor (CAK) aan thuiszorgpatiënten. Oppositiepartijen vonden dat Ross hierbij te veel de regie uit handen had laten nemen.

Aanvankelijk leek Ross niet van plan om terug te willen komen op de verhoging van de eigen bijdragen als het onderzoek zou uitwijzen dat veel mensen hierdoor in financiële problemen zouden komen.

Een forse meerderheid in de Tweede Kamer, met regeringspartijen VVD en D66, liet daarop echter blijken dat dit niet de bedoeling van het onderzoek kon zijn.

Daarop deed Ross de toezegging dat als de verhoging van de eigen bijdrage in combinatie met de andere bezuinigingsmaatregelen ertoe leidt dat thuiszorg onbetaalbaar wordt, het kabinet met een aanpassing komt. ,,Ik sluit niet uit dat voortschrijdend inzicht tot een verlaging zal leiden'', aldus Ross.

Maar op dit moment is Ross ervan overtuigd dat de eigen bijdrage, die naar draagkracht wordt geheven, rechtvaardig is. Ross gaat daarom door met de invoering van de verhoging van de bijdragen.

Voorstellen van met name de PvdA om de operatie uit te stellen wees zij van de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden