De eigen achterban vindt het CDA te volgzaam

Sybrand Buma en Ruth Peetoom op het partijcongres van het CDA in Groningen. Peetoom stopt over drie maanden als partijvoorzitter. Beeld ANP
Sybrand Buma en Ruth Peetoom op het partijcongres van het CDA in Groningen. Peetoom stopt over drie maanden als partijvoorzitter.Beeld ANP

Het CDA-congres wil dat partijleider Buma in de coalitie opnieuw gaat praten over het leenstelsel. Die ziet daar niks in. ‘Het gaat niet lukken.’

Jelle Brandsma

In de achterban is onvrede over de volgzame houding van het CDA in de Tweede Kamer. Illustratief was zaterdag op het partijcongres in Groningen een stevige discussie over het leenstelsel. CDJA-voorzitter Lotte Schipper: “De fractie moet aan de bel trekker en in de coalitie aangeven dat het zo niet langer kan.”

De CDA-leden willen dat het kabinet het leenstelsel aanpast. Onder meer de verhoging van de rente op leningen die studenten afsluiten, zit de christendemocraten dwars. De meerderheid van het congres gaf partijleider Sybrand Buma opdracht hierover te onderhandelen met de andere drie coalitiepartijen. Buma protesteerde, omdat dat 250 miljoen euro gaat kosten. “Dan vragen ze aan mij wat ik wil inleveren om dat te betalen. Ik ben bang dat het niet gaat lukken.”

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat het leenstelsel teruggedraaid moet worden. Tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet, vorig jaar zomer met VVD en D66, kregen CDA en ChristenUnie dat niet voor elkaar. Het leenstelsel is er nog steeds, wel is het collegegeld voor eerstejaars gehalveerd. De achterban van het CDA moppert.

Compromis is onvermijdelijk

Niet alleen de jongeren van het CDJA zijn ontevreden over het compromis dat het CDA sloot over de studiefinanciering. Teun Juk, fractievoorzitter in Hattem beseft dat het sluiten van een compromis onvermijdelijk is. Toch denkt hij dat het CDA met de vuist op tafel moet slaan omdat nu blijkt dat eerdere beloftes over het lenen worden geschonden. De lening zou niet meetellen bij het afsluiten van een hypotheek en de opbrengst van de afschaffing van de basisbeurs zou worden besteed aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. “Dat is niet gebeurd. Het CDA moet dat aan de orde stellen. Wij zitten in het kabinet, maar een stukje dualisme hoort erbij.”

In zijn achterban, zegt CDA’er Juk uit Hattem, zijn er meer zorgen. Behalve over het leenstelsel gaan die over uitbreiding van het kinderpardon. De fractie in Den Haag is ‘wat terughoudend’. De discussie over de Armeense kinderen Lili en Howick, de eveneens Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie en de 9-jarige Nemr, uit Irak, geven volgens hem aan dat er een ruimere opzet moet komen voor in Nederland gewortelde kinderen. Het onderwerp ligt gevoelig in de partij. Ard Warnink, CDA’er uit Groningen, zegt het diplomatiek: “Hierover wordt in het CDA verschillend gedacht.” En Doeko van ’t Westeinden, CDA-bestuurslid in het Oldambt voegt er aan toe: “Het CDA is nogal streng toch? Daar ben ik het wel mee eens.”

Termijn van CDA-voorzitter Peetoom zit er bijna op

Ruth Peetoom stopt als CDA-voorzitter. Het voorjaarscongres over drie maanden, is haar laatste. Dan zit volgens de statuten het maximaal aantal termijnen er op. Peetoom trad aan in 2011, toen er ruzie was in de partij over samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Partijleider Sybrand Buma sprak Peetoom zaterdag op het CDA-congres in haar woonplaats Groningen alvast toe: “Jij zocht en vond de gezamenlijkheid. Je zette nieuwe lijnen uit, liet leden meepraten en meebeslissen. Zo hervonden wij het zelfvertrouwen.”

Lees ook:

Voor het CDA is Rutte III regeren op een spijkerbed

Het CDA regeert weer. Wat levert dat op? Bij het klimaatdebat trapt partijleider Sybrand Buma op de rem. En als het spannend wordt – de dividendbelasting, asielkinderen Lili en Howick – is de partij opvallend stil.

Coalitiepartijen botsen met hun eigen jongeren over duurdere studielening

De vier jongerenorganisaties van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zijn fel tegen het plan van de regeringscoalitie om de rente voor studieleningen te verhogen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden