De eierdozen zijn bijna op

reportage | De kippen blijven binnen, vervoer van en naar zijn bedrijf ligt stil. Voor pluimveehouders als Frank de Ronde in Spier zijn het angstige tijden.

Vanuit de woonkamer van boer Frank de Ronde kijk je uit op een omheind stuk grond, grenzend aan de naastgelegen kippenstal. Normaal gesproken kunnen de kippen vanuit de stal zo naar buiten lopen. Maar het terrein ligt er verlaten bij. De kippen zitten nu ruim een week binnen, sinds vorige week zondag het eerste geval van vogelgriep in het Utrechtse Hekendorp bekend werd.

Dertigduizend legkippen heeft De Ronde (50) in deze stal, in het Drentse dorpje Spier. Daarnaast heeft hij nog stallen in Hooghalen en het Groningse Tolbert en Vlagtwedde. In totaal zitten er op die vier bedrijven zo'n 185.000 leghennen, waarvan grofweg de helft zogeheten vrije uitloopkippen zijn: kippen die vanuit de stal naar buiten kunnen lopen maar nu opgehokt zitten uit angst voor een verdere uitbraak van de vogelgriep.

Het nieuws van de uitbraak was 'flink schrikken', vertelt De Ronde aan de keukentafel in Spier. "Het geeft een machteloos gevoel. Je weet niet waar het virus vandaan komt. Het zouden trekvogels zijn, maar ja, daar heb je geen invloed op. Ik doe wat ik kan om de risico's te beperken. De mensen die ik in dienst heb, werken vanaf nu nog maar op één locatie. De enige die nog op de verschillende bedrijven komt ben ikzelf, en ik trek iedere keer schone kleren en schoenen aan. Maar of dat echt helpt?"

Na de uitbraak in Hekendorp werd het vervoer van pluimvee en eieren, maar ook leveranties aan de pluimveeboerderijen, direct stilgelegd. Terecht, zegt De Ronde. "Dat hebben we geleerd van de uitbraak van vogelgriep in 2003. De situatie is toen in eerste instantie te lang aangekeken, waardoor het virus zich verder kon verspreiden. Door meteen alle vervoer stil te leggen win je tijd om te kijken welke contacten er allemaal met het besmette bedrijf zijn geweest."

Dat leek ook te werken: na 72 uur werd de zogeheten standstill opgeheven, en waren er verder geen uitbraken bekend. Tot donderdagmiddag een nieuw geval opdook in het Zuid-Hollandse Ter Aar.

"Ik zat in de auto en hoorde het nieuws op de radio. Daar gaan we weer, denk je dan. Maar voor ons was het nog steeds ver weg." Een dag later werd het virus echter aangetroffen in Overijssel, op een boerderij in Kamperveen. "Dan komt het ineens wel erg dichtbij."

Nu ligt het vervoer van en naar de bedrijven opnieuw stil, en wordt het voor De Ronde soms improviseren. "Kippen trekken zich niets van de situatie aan: de eieren blijven gewoon komen. Voer mag nog gebracht worden, maar verpakkingsmateriaal voor de eieren is lastiger. Normaal gesproken komen ze dat twee à drie keer per week brengen, dus daar raak je snel doorheen."

Door materiaal af te laten leveren bij bedrijven in de buurt, en het daar vervolgens zelf weer af te halen, kan er voorlopig doorgewerkt worden. "Maar ik weet niet wat we gaan doen als dit langer aanhoudt. Je kunt er eigenlijk geen plannen voor maken. Laten we hopen dat we na het weekend weer iets kunnen."

Thuis wordt er niet veel gesproken over de griep, zegt De Ronde. De vijf kinderen - twee uit een eerder huwelijk, en drie met zijn huidige vrouw Amanda - zijn nog te jong om ermee bezig te zijn.

"Dat leidt ook wel af", zegt De Ronde, "je hoeft niet alleen maar met die griep bezig te zijn. Maar bij mijn medewerkers merk ik het wel. Het is een angstige tijd voor hen. Er zijn toch gezinnen afhankelijk van dit bedrijf. Stel dat het hier uitbreekt, dan maak ik me daar nog het meeste zorgen over."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden