De effectiefste partijen zie je niet op het Binnenhof

Na weken optellen, aftrekken en grafieken in elkaar timmeren zijn ze er deze week weer: de Parlementaire jaarcijfers van de Dienst Informatievoorziening van de Tweede Kamer. Feitelijk gaat het om niet meer dan dertien ingebonden A4'tjes met staccato overzichten van het afgelopen jaar, maar voor de politieke fijnproever staan de pagina's boordevol fijne weetjes en cijfers.

Zo was 2015 met 111 vergaderdagen een gemiddeld jaar, waarin het aantal wetsvoorstellen dat Kamer en kabinet indienden wel aanmerkelijk lager lag: 225, vergeleken met 262 het jaar ervoor - niet zo gek nu het kabinet zijn vierde en laatste jaar is ingegaan.

Tegelijkertijd nam het aantal voorgestelde moties toe met een kwart naar liefst 3582. Dat zijn er een kleine honderd per week. Sinds 1978 kwam de Kamer alleen in 2011 met meer moties op de proppen.

Uiteindelijk hoefden Kamerleden vorig jaar 'slechts' 2720 keer te kiezen of ze wel of niet hun hand wilden opsteken voor een oproep van een collega; niet alle ingediende moties werden daadwerkelijk in stemming gebracht. Van de 2720 voorstellen waarover de Kamer stemde, haalden er 1127 de eindstreep: zo'n 41 procent, tegen 37 procent het jaar ervoor. Dat percentage zat rond de eeuwwisseling nog op 60 procent.

undefined

Bijzondere gedelegeerden

Gevraagd naar de effectiefste fracties denkt u wellicht niet meteen aan de Arubaanse Volkspartij (AVP), Movimiento Electoral di Pueblo (MEP) en Partido Democracia Real (PDR). Toch voeren zij het lijstje van afgelopen jaar aan. Drie bijzondere gedelegeerden van Aruba dienden in de Tweede Kamer namens deze partijen elk een motie in. Die haalden het, waardoor de partijen op een succespercentage van 100 procent uitkomen.

Na de Arubaanse partijen stond de PvdA vorig jaar als effectiefst te boek. Ze kreeg 94 procent van haar moties aangenomen; slechts achttien voorstellen sneuvelden. Met 23 gestrande plannen deed de VVD het net wat minder. Bij de oppositie opereerden de christelijke fracties het doeltreffendst: de SGP kreeg 63 procent van haar voorstellen aangenomen, de ChristenUnie kwam met 52 procent als enige andere oppositiefractie ook verder dan de helft.

undefined

Veelvragers

Onder aan de lijst bungelen de ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren, die voor slechts drie van de 72 moties genoeg steun kregen. Ze laten zich er niet door uit het veld slaan, getuige het overzicht van de schriftelijke vragen aan het kabinet. Voor het tweede jaar op rij staan Bontes (115 vragen) en Van Klaveren (117) in de topvijf van veelvragers. Die laatste is zelfs voor het tweede jaar op rij kampioen schriftelijke vragen stellen, de SP daarbij naar lagere regionen verbannend.

undefined

Op het matje

Het jaaroverzicht biedt ook een interessant inkijkje in de werkverdeling binnen het kabinet. In de kleine veertig weken dat de Kamer vergaderde, was Melanie Schultz van infrastructuur en milieu met 43 debatten ook vorig jaar de minst opgeroepen vakminister. Haar collega van veiligheid en justitie moest daarentegen liefst honderd keer zijn opwachting maken - bijna drie keer in de week. Gevraagd naar dit verschil, zei Schultz vorig jaar in deze krant 'dat er kennelijk niet heel veel politieke spanning zit op mijn portefeuille'. "Ik vind dat wel prettig."

Spanning genoeg bij Veiligheid & Justitie, waar zich afgelopen jaar een interessante wisseling heeft voorgedaan. Stond Fred Teeven als staatssecretaris vaker in de Kamer dan zijn minister Ivo Opstelten in 2014 - 104 om 95 keer - die rollen zijn inmiddels omgedraaid. Minister Ard van der Steur toucheerde nu als enige bewindspersoon de honderd debatten, terwijl staatssecretaris Klaas Dijkhoff het met 66 Kamerbezoekjes op dat vlak aanzienlijk rustiger had.

undefined

Haalden in 2015 het vaakst het vragenuur

1.Sjoerd Sjoerdsma (D66, negen vragen)

2.Wassila Hachchi (D66, zeven vragen)

3.Henk Krol (50Plus, vijf vragen)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden