Soap&Co

De eeuwige prins tegen de ex-koning: 'Wij trekken aan het kortste eind, vind je niet?'

Charles met de burgemeester van Klosters begin deze maand, toen het Zwitserse ski-oord een feestje organiseerde ter gelegenheid van Charles' veertigste vakantie aldaar. Beeld AP
Charles met de burgemeester van Klosters begin deze maand, toen het Zwitserse ski-oord een feestje organiseerde ter gelegenheid van Charles' veertigste vakantie aldaar.Beeld AP

De Britse prins Charles laat zich heerlijk in de watten leggen, volgens een nieuwe biografie. Waarom is hij dan toch zo ontevreden?

Harmen van Dijk

Het is natuurlijk heel bijzonder als de Britse prins Charles komt logeren – maar op een andere manier dan u zich wellicht voorstelt. Hij is een nogal veeleisende gast. De dag voor hij arriveert, komt er een vrachtwagen voorgereden met daarin de vrijwel complete inrichting van zijn slaapkamer, waaronder een bed met orthopedisch matras, een schilderij van een Schots landschap, een speciale toiletbril en premium comfort toiletpapier.

Zijn eigen lakeien richten de logeerkamer helemaal in en als Camilla meekomt nog een tweede – het koppel hecht blijkbaar aan een ongestoorde nachtrust. De koelkast wordt gevuld met biologische maaltijden – de prins eet niet zomaar alles wat hem wordt voorgezet.

'Plastic folie, lieverd'

Tom Bower heeft het verwende, zeg maar gerust excentrieke gedrag van de 69-jarige Charles opgetekend in een boek met de ronkende titel ‘The Rebel Prince: The Power, Passion, and Defiance of Prince Charles’. Bower, die al ongeautoriseerde biografieën schreef over Tony Blair en Richard Branson, kreeg zijn informatie naar eigen zeggen van mensen die de prins van dichtbij hebben meegemaakt.

Dat levert vermakelijke anekdotes op over een wat wereldvreemde man die waarschijnlijk een eeuw geleden beter had gefunctioneerd in een Downton Abbey-achtige setting. In zijn Londense woning Clarence House – Charles en Camilla kunnen kiezen uit zes riante onderkomens – hoorde het personeel hem ooit een kreet slaken toen hij voortijdig de eetzaal binnenliep om het buffet te inspecteren. “Wat is dit?”, riep hij vol afschuw uit. Waarop men Camilla geamuseerd hoorde zeggen: “Dat is plastic folie, lieverd.”

Veertig koffers

Als de prins reist – bij voorkeur per privévliegtuig – dan gaan er een butler, kok, twee onderbutlers, een privé-secretaris en een legertje bodyguards mee. Zelfs als hij de ultieme rust zoekt, doet hij dat met een gevolg. Toen hij drie dagen ging mediteren op het Griekse kloostereiland Athos, om even helemaal tot zichzelf te komen, werd er een foto gemaakt van de prins, zijn staf en een berg van veertig koffers.

Het liefst is de prins echter op zijn landgoed Highgrove, twee uur van Londen, waar hij al 35 jaar bezig is de immense tuin te perfectioneren met hulp van de beste landschapsarchitecten, die geacht worden geen rekening te sturen. De prins is erg van de duurzaamheid, dus mogen er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarvoor heeft hij een aantal gepensioneerde Indiase militairen in dienst die ’s avonds handmatig alle slakken uit de borders verwijderen.

Povere oude adel

Het zou allemaal zo erg niet zijn als Charles enorm zou genieten van zijn luxe leven. Maar dat doet hij niet. Een medewerker noemde hem een ‘olympische klager’. Als de temperatuur in zijn kantoor niet precies goed is of zijn secretaris een tikfout heeft gemaakt, roept hij uit: “Waarom moet ik mij dit laten welgevallen, het maakt mijn leven ondraaglijk.”

Omdat hij en Camilla alleen in het gezelschap verkeren van miljardairs, vindt hij zichzelf helemaal niet zo bevoorrecht. Tijdens een extravagant feest in het Zwitserse Klosters klaagde hij tegen de Griekse ex-koning Constantijn: “Wij hebben aan het kortste eind getrokken, vind je ook niet?” Volgens Charles zit de oude adel er maar povertjes bij, vergeleken met het nieuwe geld.

De auteur van het boek vraagt ook hoe het toch zou komen dat Charles zo veeleisend is. Zijn moeder, The Queen, eet gewoon wat de pot schaft en ook zijn kinderen staan niet bekend als uitzonderlijke luxe-dieren. Sommige deskundigen zien het als een reactie op de spartaanse kostschool in Schotland waar Charles zeer tegen zijn zin jarenlang door zijn vader Philip naartoe verbannen werd. Misschien is het een gevolg van pure verveling: Charles wacht al zijn hele leven op een echte baan. En moeder oogt nog best vitaal.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden