De eerste zwarte first lady

Michelle Obama (Tom Janssen)

Michelle Obama wordt Amerika’s eerste zwarte first lady. Ze zegt geen beleidsfunctie in het Witte Huis te ambiëren. Haar belangrijkste taak wordt zorgen voor dochters Malia Ann (10) en Sasha (7).

Ze zal op termijn zeker eigen projecten oppakken. Ze wil niet „zozeer vastzitten” aan haar man Barack en zijn presidentschap „dat ik voor mezelf niets meer overhoud”. Maar allereerst wil ze de meiden hun draai helpen vinden in Washington. „Ik zal zorgen dat ze met beide benen op de grond blijven staan.”

Op zich zou het niet uitzonderlijk zijn als Michelle Obama zich wél met beleid ging bemoeien. First Lady Eleanor Roosevelt deed niet anders. President Jimmy Carter liet vrouw Rosalynn geregeld aanschuiven bij kabinetsvergaderingen. Bill Clinton liet zijn Hillary de hervorming van de gezondheidszorg leiden.

Michelle Obama lijkt er zeker de kwaliteiten voor te hebben. Net zoals Hillary Clinton studeerde ze rechten aan een van Amerika’s topuniversiteiten en had ze een succesvolle carrière. Sterker nog: lange tijd was Michelle de grootverdiener in huize Obama. Dat veranderde pas toen zijn boeken bestsellers werden.

Juist omdat er enige gelijkenissen zijn, benadrukte de Obama-campagne vanaf het begin dat Michelle geen nieuwe Hillary wordt. Amerika moest toch al aan het idee van een zwarte first lady wennen. Een zwarte first lady met een eigen agenda à la Hillary Clinton kon te veel zijn voor kiezers.

Michelle Obama zegt zelf totaal geen politieke aspiraties te hebben. Politiek? Jakkes, riep ze ooit. Ze hield niet van campagne voeren. „Het enige voordeel van zoveel huiskamers van binnen zien is dat je ideeën voor de inrichting van je eigen huis opdoet.” Verkiezingsdonaties vragen? „Ik haat het.”

Maar al die gevoelens zette ze opzij, toen hij zich in de race voor het Witte Huis stortte. Ze nam langdurig verlof van haar baan als vice-president van een ziekenhuis in Chicago (salaris: 270.000 dollar per jaar). Ze vloog het land door om redes te houden en geld in te zamelen.

Ze stelde haar voorwaarden. Hij mocht maar één keer proberen president te worden. De dochters mochten er niet onder lijden. Zijzelf zou nooit langer dan één overnachting van huis zijn. Een kindermeisje kwam er niet: haar 70-jarige moeder Marian paste op.

Hij moest beloven thuis in Chicago te zijn voor de ouderavonden, feestjes en optredens van de meiden. En hij moest stoppen met roken. Niet alleen omdat Malia astma heeft. „Hij heeft een voorbeeldfunctie.” Ze zei: „Je kunt roken of je kunt president worden.”

In het begin waren haar optredens een gemengd succes. Ze verzekerde mensen: „Barack is een van slimste mensen die u ooit zult ontmoeten”. Amerika kreeg maar één om zo’n man te kiezen. „Het is nu of nooit.” Ze sprak „als een advocaat die een zaak probeert te winnen”, aldus een medestander.

Tegelijkertijd maakte ze graag bijtende grappen over Barack. Ze vertelde publiekelijk dat hij snurkt en ’s ochtends uit zijn mond stinkt. „Zij ontmant hem”, klaagden fans.

Rechts nam haar onder vuur toen ze over het succes van haar man zei: „Voor het eerst sinds ik volwassen ben, ben ik echt trots op mijn land.” Amerika was soms „gewoonweg gemeen” en zijzelf was vanwege haar huidskleur achtergesteld. Conservatieven noemden haar „onpatriottisch”. Ze heette Mevrouw Verongelijkt, omdat ze niet apprecieerde welke kansen Amerika haar bood.

Snel gooide ze het over een andere boeg. Ze sprak voortaan minder over ras en liet de grappen vallen. De advocate Michelle Obama maakte plaats voor de dochter en moeder.

Ze verhaalde voortaan vooral hoe ze in 1964 als de dochter van een arbeider bij het waterleidingbedrijf in een volksbuurt in Chicago werd geboren. Hoe haar vader Frasier Robinson, ondanks zijn multiple sclerose doorwerkte, zodat zij en haar broer konden studeren. Ze bezocht militaire gezinnen, om te onderstrepen dat ze patriottisch is.

Ze gaf met het gezin interviews aan de grote roddelbladen en showbizzprogramma’s. Daarin ging het over hoe zij en Barack elkaar ontmoetten toen hij een stage kwam lopen op haar advocatenkantoor. Of over de normen en waarden waarmee ze hun dochters opvoeden.

Sommige critici betreuren het dat deze slimme zwart vrouw niet over haar eigen carrière en succes praat. Maar volgens vrienden ziet zij het nu als haar grote taak om Amerika te tonen hoe normaal de zwarte first family is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden