De eerste week in tien indrukken

De Belgen waren na twaalf jaar terug op het WK - en dat hebben ze geweten ook. De ene Kameroener gaf de andere een kopstoot en Morten Olsen oordeelt streng over Oranje. Tien indrukken van de eerste WK-week.

De perstribune ontplofte

RIO DE JANEIRO - Dries Mertens maakte eindelijk de winnende treffer voor België tegen Algerije (2-1) en 's lands grootste gazet Het Laatste Nieuws schreef: 'De Belgische perstribune ontplofte - we hebben nooit beweerd dat journalisten objectief zijn - en wat gebeurde er bij ú?'

De Belgen waren na twaalf jaar terug op het WK - en dat hebben ze, bibberend en bevend, geweten ook. De slotregels van het verslag: 'Tot u schreef een blije verslaggever - winst voor de Rode Duivels, en op naar Rio. Met drie punten en een caipirinha op de Copacabana.'

undefined

Onze kilometervreter

Het was een opzienbarende statistiek. Wesley Sneijder, zo was door een cijferbureau uitgevogeld, had in het duel met Australië het meest van alle Nederlanders gelopen: 11,5 kilometer. Daarmee had hij in twee wedstrijden al 22,3 kilometer afgelegd, de middenvelder die ooit een spelmaker was.

In een vroege tussenbalans bezette Sneijder de derde plaats in het lopersklassement van het WK. Van Gaal hoeft zich geen zorgen te maken, werd ergens geconcludeerd: Sneijder is fit. O, ja? Hij heeft voorlopig finesse ingeleverd voor kilometers. Voetbal is, blijkt weer eens, geen spel voor statistieken.

undefined

Sepp en zijn maat

Op de tribune bij Duitsland - Portugal zaten ze naast elkaar: de hoogste voetbalregenten Sepp Blatter (Fifa) en Michel Platini (Uefa). Ze keken wat nors voor zich uit. Alsof ze dat niet vaak doen, werd gesuggereerd dat ze tegen hun zin naast elkaar waren gezet. Platini heeft zich onlangs tegen Blatter gekeerd - in diplomatieke termen dan. Alsof de Fifa, die een heel land een maand in zijn greep heeft, de stoelindeling op een voetbaltribune niet naar zijn hand kan zetten. Hou het er maar op dat Platini zo'n felle tegenstander van Blatter niet is, als puntje bij paaltje komt.

undefined

Feest in de groepsfase

De koning en de koningin in de kleedkamer, op de foto met Wesley Sneijder en Ron Vlaar en hun aandenkens voor respectievelijk 100 en 25 interlands - op de foto met alle spelers, juichend en lachend.

Dan gaan de gedachten terug naar het EK 2008. Premier Balkenende liet zijn beveiligers een weg banen naar de kleedkamer om Marco van Basten en diens Oranje te feliciteren met de plaatsing voor de tweede ronde na de 4-1 winst tegen Frankrijk. Het was mooi, het was prachtig, maar het was nog wel gewoon maar de groepsfase. In de eerste knock-outronde verloor Oranje roemloos van Rusland.

Maar je kunt niet zeggen dat ze in het buitenland verstandiger zijn. Bondskanselier Angela Merkel ging uitgebreid met de Duitse spelers op de foto na de 4-0 zege op Portugal - er zat zelfs een selfie met reserve Podolski bij. Bij het EK 2012 had ze vanwege politieke beslommeringen de halve finale niet kunnen bezoeken. Dan zie ik ze weer in de finale, had ze gezegd. Dat ging niet door, Duitsland strandde in de halve finale, maar Merkel houdt stug vol. "Ze heeft beloofd dat ze er bij de finale weer bij zal zijn", vertelde Podolski.

undefined

'Verdwaalde' nestor

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque, uitgeschakeld en wel, wilde de verkeerde spelersbus instappen, die van Chili. Zoals alles tegenwoordig, werd dat door iemand vastgelegd en dat leverde, zo stond op internet, een aardig filmpje op.

Dat viel wel mee. Veel meer dan dat de man bij de ingang van de bus op zijn vergissing wordt gewezen en weer doorloopt, is in een paar seconden niet te zien. Hij zal verdwaasd zijn geweest, de zestiger. Mocht het? Meer recht deden hem en zijn prachtige spelers de reacties in eigen land, met dankzeggingen voor de unieke periode en het gevoel van eenheid dat de nationale ploeg in het verdeelde Spanje had kunnen brengen.

undefined

Gedroomde finale

Zijn doelpunt tegen Bosnië was het eerste stapje van de nog bleke Lionel Messi om op te klimmen naar de WK-hoogte van Diego Maradona. Zijn weg zal nog heel lang zijn.

Maar Brazilië wacht hem al op. Het spel mag nog weinig tot de verbeelding spreken, de Braziliaanse coach Felipe Scolari spreekt al over een finale tegen Argentinië als het mooist denkbare. Zijn aanvoerder Thiago Silva viel hem bij: "Het zou de ultieme derby zijn."

undefined

De tranen van Afrika

De Ivoriaan Serey Die hoorde zijn volkslied donderdag voor de wedstrijd tegen Colombia in tranen aan. Hij werd daarna getroost door ploeggenoten. Na afloop bleek waarom. Twee uur voor de wedstrijd hoorde hij dat zijn vader was overleden. Hij wilde toch spelen. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld en Ivoorkust verloor.

Het is een wrange metafoor, maar toch: zijn tranen konden als die van Afrika worden gezien. Ooit, in het laatste decennium van de vorige eeuw, wisten sommigen het zeker: Afrika, die bundeling van kracht en atletisch vermogen, zou eens een wereldkampioen leveren. Ook zij weten inmiddels wel beter, en in Brazilië werd een nieuw dieptepunt bereikt: de ene Kameroener die de andere een kopstoot gaf.

undefined

Ach, Engeland

We 'wonen' in Rio vlakbij de studio van de BBC. We zien Gary Lineker, oud-spits Alan Shearer en Celtic-trainer Neil Lennon wel eens op een terras aanschuiven, voor een laatste drankje na gedane arbeid. Ze kunnen zich al na twee groepsduels volledig op de andere landen richten.

Er is veel leedvermaak om Engeland, en we weten allemaal onderhand wel waarom ze er steeds uitvliegen: te veel buitenlanders in hun dure competitie. Eén van hen, de duivelse Luis Suarez, velde donderdag nota bene het vonnis.

Toch kon je ook met de Engelsen meevoelen. Met de coach vooral, Roy Hodgson, juist zo'n authentieke Britse kop die het had aangedurfd tal van jonge spelers in te zetten. Misschien zal hij ooit toch enige eer krijgen, als de man die voor Engeland een nieuwe koers inzette.

undefined

De Chilenen komen

In Rio de Janeiro achtergebleven Nederlands verslaggevers beleefden woensdag in afwachting van Spanje - Chili angstige momenten in het perscentrum van het Maracanã-stadion, dat werd bestormd door tientallen Chileense fans zonder kaartje. Ze werden rap ingerekend, waarbij de politie bepaald niet zachtzinnig te werk ging.

Dat laatste was een overeenkomst met de sociale protesten in São Paulo, voor de rest ging de vergelijking uiteraard mank. Brazilianen durven met demonstraties het WK te trotseren, zoveel kan na een week worden vastgesteld, maar ontregeld wordt het toernooi niet. En maandag kunnen we een andere Chileense aanval verwachten, op het veld.

undefined

Een wijs heer spreekt

Oei, Morten Olsen - Deens bondscoach, oud-Ajax-trainer, wijs voetbalvakman en -liefhebber, heer om gehoord te worden - oordeelt over Oranje. "Nederland heeft altijd geprobeerd om de bal vast te houden, maar dat is nu anders", zegt hij in de Deense krant Tipsbladet.

"Ik begrijp dat je je aanpast als je tegen een grote ploeg als Spanje speelt. Maar ik denk niet dat het systeem werkte. Spanje had de wedstrijd kunnen beslissen. Het is reactievoetbal in mijn ogen. Je maakt een zwakke tegenstander als Australië sterk door ze het initiatief te geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden