De eerste vrouw die voet zette in een omstreden hindoe-tempel is nu verstoten

Een Indiase priester sluit de deuren van het Ayyappa-heiligdom in de Sabarimala-tempel na het uitvoeren van een ‘zuiveringsritueel’.Beeld AFP

De Indiase Kanakadurga betrad als eerste vrouw de hindoe-tempel Sabarimala. Haar familie neemt haar dat niet in dank af.

Een Indiase vrouw is door haar familie verstoten nadat ze in januari een bezoek had gebracht aan de omstreden hindoe-tempel Sabarimala. Het acht eeuwen oude heiligdom was voorheen verboden terrein voor vruchtbare vrouwen tussen de tien en vijftig jaar, omdat zij ongesteld – en dus onrein – kunnen zijn. Het Indiase hooggerechtshof maakte in september vorig jaar een einde aan die beperking, wat leidde tot massale protesten door het hele land.

KanakadurgaBeeld AFP

De 39-jarige Kanakadurga zette op 2 januari, samen met Bindu Ammini, als eerste vrouw voet in de afgelegen tempel in het tijgerreservaat in Kerala, gelegen in het zuidwesten van India. Zijzelf en honderden andere vrouwen hadden al eerder een poging gewaagd het gebedshuis te betreden, maar werden toen tegengehouden door conservatieve hindoe-demonstranten. Onder begeleiding van enkele politiemensen lukte het de twee vrouwen toch om het complex in alle vroegte via een zij-ingang binnen te glippen.

Onderduiken

Kanakadurga en Ammini moesten onderduiken toen bekend werd dat zij de tempel hadden betreden. Vrome hindoes gingen weer massaal de straat op in Kerala, dat juist bekend staat als een van de meest vooruitstrevende staten als het gaat om genderkwesties. Bij de protestacties vielen zeker honderd gewonden. De vrouwen kregen daarom enkele weken 24-uurs politiebescherming en verplaatsen voor hun veiligheid regelmatig van locatie.

Rechtendocent Ammini heeft het lesgeven inmiddels weer opgepakt. Tegen de BBC vertelde ze dat haar familie haar steunt.

Het tempelbezoek viel echter niet in goede aarde bij de familie van Kanakadurga. Ze zou door haar schoonmoeder zijn mishandeld met een houten plank en belandde in het ziekenhuis. Maandag mocht ze weer naar huis, maar daar werd ze niet meer binnengelaten door haar schoonfamilie. “Ze wilden niet dat ze terugkwam, omdat ze vonden dat zij hun familienaam had bezoedeld. Haar gemeenschap is erop tegen dat vrouwen de tempel binnengaan”, aldus een bevriende activist tegen de BBC.

Ook de directe familie van Kanakadurga wil niets meer met haar te maken hebben. Kanakadurga verblijft nu tijdelijk in een opvanghuis voor vrouwen en probeert via de rechter af te dwingen dat ze weer haar huis in mag, aldus maatschappelijk werker Thankachan Vithayatil tegen de BBC. Ook heeft ze een aanklacht ingediend tegen haar schoonmoeder, aldus de politie.

Lees ook 

Grote ophef in India door vrouwen in hindoe-tempel

Twee Indiase vrouwen zijn er, in weerwil van een omstreden religieus verbod, in geslaagd om de Sabarimala-tempel binnen te dringen. Tot grote woede van vrome hindoes.

Spanning loopt op in Indiase tempeltwist

Duizenden Indiërs gaan de straat op in een conflict rond een tempel. Van de rechter mogen vrouwen van alle leeftijden er naar binnen, maar gelovigen vrezen dat de godheid Ayyappa niet op damesbezoek zit te wachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden