De eerste reacties: Feest bij D66 en SP

Beeld anp

De eerste reacties van politici druppelen binnen. Vreugde bij D66, SP en de SGP en teleurstelling bij de gevestigde partijen.


D66
Blije reacties bij D66. De partij lijkt de grootste partij te worden."Dit is een hoopvol begin van de avond", zei D66-campagneleider Kees Verhoeven in een eerste reactie."Dit is een hele mooie prognose voor ons." Verhoeven benadrukte dat het nog te vroeg is voor een feestje, maar het ziet er volgens hem positief uit voor zijn partij. Hij sprak van "een voorzichtige opluchting".

SP
SP-leider Emile Roemer: "Als het aantal zetels op 500 uitkomt dan mogen we wel een feestje vieren. Dit is de waardering voor de SP die al langere tijd in de lucht hing, en daar mogen we ongelofelijk trots op zijn."

SGP
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is blij met de eerste prognoses. De SGP staat op winst. Die voorspellingen "bevestigen ons positieve gevoel: prachtige plus voor SGP!" liet hij via Twitter weten.

PVV
Geert Wilders (PVV): "Dit is een enorm pak op hun donder voor de regeringspartijen." Daarnaast concludeerde hij dat de winst ligt bij de lokale partijen. Daarnaast bleek uit peilingen dat de PVV bij een landelijke verkiezing 25 zetels zou halen. Wilders: "Dat zou geweldig zijn, al is het maar een peiling."

GroenLinks
Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks: "Het vertrouwen in GroenLinks is terug. We hebben er keihard voor gewerkt."
GroenLinks heeft wel stemmen verloren. Van Ojik vindt het jammer dat zijn partij daardoor afscheid moet nemen van tientallen raadsleden.

Maar het goede nieuws is volgens hem dat GroenLinks in ruim 200 gemeenten zeker 350 raadsleden zal krijgen. Die gaan "keihard knokken voor goede zorg, voor werk voor iedereen in hun gemeente en voor een groene gemeente", zei Van Ojik.

Bij de PvdA, VVD en het CDA was de stemming minder vrolijk.

PvdA
Zoals verwacht teleurstelling bij de PvdA. "We hebben verloren, maar zijn niet verslagen," zei PvdA-leider Diederik Samsom. "Een behoorlijk verlies", aldus partijvoorzitter Hans Spekman. Volgens hem wordt het "een lastige avond".

Samsom kondigde aan met nieuwe energie door te gaan om het leven voor de PvdA-kiezers beter te maken. De PvdA zal daar hard aan moeten trekken omdat de positieve resultaten van het kabinetsbeleid te langzaam binnenkomen. "We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen."

Samsom had eerder al gezegd dat hij niet zou opstappen bij een slechte uitslag. "We zullen moeten doorgaan en hard werken om vertrouwen terug te winnen en resultaten te boeken om de mensen straks te laten zien dat het het waard was", zei hij over de keus om met de VVD in de regering te stappen.

Oud-PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen zei dat de PvdA wordt gestraft voor het regeren met de VVD.

CDA
Volgens Tweede Kamerlid Mona Keijzer had het CDA gehoopt dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de buurt zou komen van de resultaten van 2010, maar is dat "helaas nog niet zichtbaar in de eerste prognoses." Toch houdt Keijzer de moed erin. Ook constateert ze dat haar partij vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar "de weg naar herstel" lijkt te hebben ingezet.

VVD
VVD-campagneleider Klaas Dijkhoff: "Als de prognose waar wordt, doet het pijn." Minister Ivo Opstelten relativeerde het verwachte verlies voor de VVD. "Als je verantwoordelijkheid neemt en gaat regeren, moet je incalculeren dat je wat zetels inlevert. Dat is altijd jammer. Maar de stemming in de partij is gewoon goed." Prominent VVD'er Ed Nijpels analyseerde dat het verlies van de VVD een zegen kan zijn voor de coalitie van VVD en PvdA. Nu wordt het leed gedeeld. Als alleen de PvdA een klap van de kiezer had gekregen en fors had verloren, had dat voor frictie in de regeringscoalitie kunnen zorgen, meent Nijpels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden