Weblog

De eerste nul-dag van mijn zonnepanelen

Sneeuw is wit, want: het weerkaatst al het licht. Daaronder is voor zonnepanelen dus geen eer te behalen. Beeld
Sneeuw is wit, want: het weerkaatst al het licht. Daaronder is voor zonnepanelen dus geen eer te behalen.

Het winterweer maakt het wel erg bont op mijn dak. Gisteren voor het eerst een dag met 0,0 kilowattuur aan stroom uit mijn zonnepanelen. Vandaag, met een mooi zonnetje maar een al even mooi laagje sneeuw, opnieuw bijna niks.

Vincent Dekker

Twee weken geleden vroeg iemand via Twitter aan me wat er toch mis kon zijn met zijn zonnepanelen. Hij had ze net, en ze zouden goed moeten zijn voor pakweg 3000 Wp, maar op zijn omvormer zag ie dat er zelfs bij volle zon maximaal maar iets van 1100 Wp werd geleverd. Alle technische zaken waren dubbel gechekt en goed bevonden. Wat kon ie nog meer doen?
Wachten tot het voorjaar, heb ik maar geantwoord. Want in november staat de zon in Nederland al zo laag, dat je echt veel minder stroom uit je panelen mag verwachten. We beleven op 21 december de kortste dag, en de anderhalve maand ervoor en erna moet je gewoon tevreden zijn met alle kleine beetjes die je nog gegund worden.

Gisteren maakte ik in dat opzicht het absolute dieptepunt mee. Voor het eerst in de anderhalf jaar dat ik nu zonnepanelen heb, is er geen kilowattuur, zelfs geen wattuur, van het dak gekomen. De dag begon met sneeuw en bleef daarna zo grauw dat er geen lichtstraaltje tot de cellen doordrong.
Vandaag is de lucht strak blauw, een prachtige winterdag. Maar toch nog zo koud dat de sneeuw nauwelijks van mijn panelen smelt. En de zon staat erg laag aan de hemel. Waardoor trouwens de panelen ook nog eens schaduw op de achterliggende panelen werpen. Heb ik op een mooie meidag soms 3200 W als actuele stroomproductie gezien, vandaag is het maximaal 24 W. En tot 11.05 uur zelfs helemaal nul, zoals de bijgaande grafiek laat zien.

Kortom: als bij u de panelen ook helemaal niks doen: geen paniek. Gewoon rustig even twee maanden wachten. Komt alles vanzelf weer goed...

Wilt u ook een paar maanden rust? Kijk dan de komende tijd niet op Twitter naar @VincentDekker4.

Reactie op reacties, tot 9-12-12 14.30 uur
@henk jansen en anderen: Voor vegen moet ik met een ladder het dak op. Voor een of twee kWh is dat amper de moeite. Als sneeuw dagen zou blijven liggen wel.

@PvdB: Ik heb één dag nul opbrengst, niet maanden achtereen, en ik heb al vaker geschreven dat opslag de heilige graal van de duurzame energie is. Zoek bij Google maar naar Vincent opslag ...

@roeland: Ja, Roeland, vorige winter echt elke dag op z'n minst een half kWh, nog nooit 0. Nu eerste 0, hoe onwaarschijnlijk je dat ook vindt. (Vorig jaar ging ik bij sneeuw wel het dak op om te vegen...)

@leg 1235: De regen van vannacht en van vandaag doet wonderen. Regen spoelt alle panelen schoon. In Zwitserland en Oostenrijk zouden wissers denk ik wel zinvol zijn.

@Hollandse-herder. Dak van 45 graden is leuk, maar ik heb een plat dak. En nee, ik ga daar niet voor vele tienduizenden euro's een schuin dak van maken.

@Jan Workum: Precies, opbrengst moet je niet per dag bekijken maar over heel jaar. Dan kom ik op pakweg 2500 kWh. Kleine 600 euro per jaar. Terugverdientijd 12 jaar, en bij stijgende energieprijzen korter.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden