De eerste koppen rollen in het Russische dopingschandaal

Het 'Federaal wetenschappelijk centrum voor fysieke cultuur en sport' in Moskou, waar ook het dopinglab van Grigory Rodchenkov zit. Beeld REUTERS
Het 'Federaal wetenschappelijk centrum voor fysieke cultuur en sport' in Moskou, waar ook het dopinglab van Grigory Rodchenkov zit.Beeld REUTERS

Hoewel hij zijn critici deze week nog bestempelde tot 'idioten', wordt het Grigory Rodchenkov toch te heet onder de voeten. De discutabele directeur van het dopinglaboratorium in Moskou vertrekt, na een explosief rapport van dopingautoriteit Wada.

Volgens de internationale dopingautoriteit Wada is Rodchenkov de spil in het wijdverbreide drugsgebruik in de Russische atletiek. Hij wordt beschuldigd van het vernietigen van meer dan 1400 dopingtests, zodat controleurs die niet in zouden kunnen zien.

In een maandag verschenen rapport hekelt de Wada de 'diepgewortelde' cultuur van dopinggebruik in het grootste land ter wereld. De Russische atletiekfederatie moet worden geschorst en het dopinglaboratoruim in Moskou de accreditatie ontnomen, zo bepleit de organisatie.

Systematische fouten
Volgens voorzitter Dick Pound zijn de bevindingen 'nog erger dan we vermoedden'. Zelfs de Russische geheime dienst infiltreerde in het bij Wada geaccrediteerde dopinglaboratorium van Moskou om tijdens de Winterspelen van Sotsji medewerkers te controleren en te intimideren. Ook zijn 'systematische fouten' gevonden in de werkwijze van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Rodchenkov wees de beschuldigingen eerst resoluut van de hand en noemde de onderzoekers 'idioten'. Ook Vitaly Moetko, de Russische minister van sport, deed het onderzoek af als 'ongegrond en fictief'. Toch zag Rodchenkov zich genoodzaakt te vertrekken, zo liet Moetko weten aan het Russische persbureau Tass. De accreditatie van het laboratorium is voorlopig ingetrokken.

Verraden
In de hitte van het dopingschandaal heeft een andere belangrijke pion, Lamine Diack, zijn erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgezegd. De oud-voorzitter van IAAF wordt ervan verdacht een bedrag van rond de 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen. Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek tegen hem begonnen wegens corruptie en witwassen.

Sebastian Coe, die Diack in augustus opvolgde als voorzitter van de IAAF, voelt zich verraden door zijn voorganger. Hij geeft de Russische federatie formeel tot het einde van de week de tijd om op het rapport te reageren. "De weg naar verlossing zal lang zijn", concludeerde hij.

Bemoeienis van Poetin
De Russische president Poetin zou vandaag in Sotsji gaan praten met de voorzitters van de Russische sportbonden over de voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. Dat gesprek heeft hij echter geannuleerd, zo bleek vandaag. Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov is er te veel regen, waardoor het vliegverkeer beperkt is.

Bij monde van dezelfde woordvoerder noemde Poetin de beschuldigingen van de Wada dinsdag ongegrond. "Zolang er geen bewijs is, is het moeilijk de beschuldigingen te overdenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden