De eerste kilometers het land in

rondreizend popfestival | De Popronde is voor veel beginnende bands de eerste kennismaking met het echte toeren. En soms betekent het de landelijke doorbraak. 'Soms tekenen ze twee weken na de Popronde een platencontract.'

Voor het eerst dat stinkende busje in en hop, het land door. Dat is volgens mede-organisator Chris Moorman waar het om draait bij de jaarlijkse Popronde. Morgen begint het grootste rondreizende popfestival van Nederland in Nijmegen. Daar kunnen beginnende bands die alle hoeken en gaten van hun eigen buurtpodia inmiddels wel kennen, rondneuzen buiten de stadsgrenzen. Om er hopelijk ook nog wat landelijke faam aan over te houden.

Want het zijn niet de minste namen die tijdens de Popronde hun eerste kilometers maakten. Onder andere Dotan (2012), De Staat, Go Back To The Zoo, Blaudzun (allen 2008), Kensington (2007) en Lucky Fonz III (2006) leerden dankzij de Popronde wat het betekent om aan de andere kant van het land voor acht man en een haperend geluidssysteem te spelen.

Hoewel, inmiddels staan die zaaltjes behoorlijk vol, zegt Moorman. Ondanks dat het evenement landelijk ietwat onder de radar blijft, heeft de Popronde na 23 jaar lokaal flink wat bekendheid. Daarbij willen muziekliefhebbers maar wat graag kunnen vertellen dat ze 'de nieuwe Kensington' ooit in hun buurtkroeg hebben zien spelen.

Dit jaar doen 137 bands mee, die de komende elf weken verspreid over circa 750 locaties in 40 steden zullen spelen. Wat in 1994 begon als lokaal Nijmeegs initiatief, kreeg in 1998 gestalte toen het voor het eerst bandjes buiten hun regiogrenzen begon te programmeren.

Vorig jaar kreeg de organisatie 1400 aanmeldingen. Een 94-koppige selectiecommissie met onder andere dj's, programmeurs en muziekjournalisten selecteert veelbelovend talent. Dat lijstje komt terecht bij de stadscoördinators, die zorgen ervoor dat een lieflijke singer/songwriter wordt ondergebracht in een gezellig café, terwijl de noiseband in de plaatselijke rockkelder wordt gezet. Hoe vaak de artiesten worden geboekt verschilt, maar bandjes met al enige bekendheid houden er een drukke zeven weken aan over.

"De bands mogen overal spelen, behálve in de eigen regio", aldus Moorman. "We doen niet aan leeftijdsdiscriminatie, maar over het algemeen zijn het beginnende bands, zonder platencontract." Het kán vervolgens snel gaan: vorig jaar maakte Haevn hun livedebuut tijdens de Popronde, een paar maanden later stonden ze op Noorderslag, weer een half jaar later verkochten ze Paradiso uit.

"Het klinkt arrogant, maar je merkt dat zodra onze selectie bekend is, deze bands onder een vergrootglas komen", zegt Moorman. Soms tekenen ze twee weken na de Popronde een platencontract, of worden gevraagd voor Noorderslag - de volgende trede in het Nederlandse pop-ecosysteem.

Maar wat Moorman steevast hoort als hij vraagt naar wat de Popronde voor de deelnemers heeft betekend, blijft die eerste tourervaring. Met je vrienden het land door. Andere muzikanten ontmoeten. Samen spelen, soms voor een volle zaal, soms voor een leeg café, in onbekende steden. Spelen in de praktijk - daar gaat het toch om.

De Popronde begint morgenavond in Nijmegen, de dagen erna doet hij Apeldoorn, Zwolle en Roermond aan. Erna elf weekenden in overige steden. Meer informatie: www.popronde.nl

Hopen op nieuwe muzikale ontmoetingen

Judy Blank is singer-songwriter

"Ik hoop vooral dat ik mezelf weer in de picture kan spelen. Mijn album kwam in 2014 uit, ik stond dat jaar op North Sea Jazz, maar daarna is het eigenlijk een beetje stil gebleven. Het is voor een muzikant altijd goed om uren en kilometers te maken, alleen is dat niet zo makkelijk als je geen gevestigde naam bent. Ik hoop dat ik mensen kan laten horen wat ik sinds 2014 allemaal heb geschreven. Ik ben net terug uit Nashville - ik ben een paar keer naar Amerika gegaan om daar aan mijn geluid te schaven. De piano is grotendeels verdwenen, ik ben helemaal overgestapt op gitaar.

Waar ik vooral naar uitkijk tijdens de Popronde is het ontmoeten van nieuwe mensen. Zo ontmoette ik in Nashville een band uit Atlanta. Ze speelden voor een lege bar. Dat vond ik zo zielig dat ik maar mee ben gaan zingen. Bleek die jongen weer bij een platenlabel te werken: uit zulke simpele ontmoetingen kan veel leuks komen. Wie weet ook tijdens de Popronde, waar we twaalf keer spelen. Op een paar vreemde plekken trouwens: morgen in een gaybar in Nijmegen, later ergens in een Italiaans restaurant, in een bakker in Assen. Ik heb alleen geen stinkend busje! Maar wel een nieuwe auto. Een fatsoenlijke Golf, de band past er net helemaal in."

Gehard door de Popronde

Cato van Dijck, van rockband My Baby die na de Popronde van 2013 doorbrak

"Met My Baby waren we misschien driekwart jaar bezig toen we aan de Popronde meededen. Het was ons eerste echte tourneetje, de eerste optredens die we echt met zijn drieën deden. Een show die ik me nog goed herinner was in een schoenenwinkel, waar misschien vier mensen luisterden en de rest gewoon langskwam voor een paar schoenen. Er was geen PA, ik zong door een gitaarversterker, Joost gebruikte een enkele floortom als drumstel - het was, kortom, behelpen. In andere steden - Emmen was tof - ging het een stuk beter.

Daarvoor hadden we wel eens met bassist en toetsenist gespeeld, maar dit deden we met ons drieën. In de Renault Espace met daarin een eigen backline en instrumenten gepropt, het hele land door. Wat dat betreft was de Popronde vormend voor ons geluid. Ik kan natuurlijk niet in de hoofden van de programmeurs kijken, maar na de Popronde werden we gevraagd voor Noorderslag. Ons eerste album verscheen in die tijd, en inmiddels zijn we waar we nu zijn. De schaal is wat groter, met grotere bus - die Espace is er echt aan onderdoor gegaan - en we reizen nu door heel Europa. Maar in de kern is het toch het verlengde van de Popronde.

Het is iets wat je gedaan moet hebben. Het is een leerschool. Op tour door Engeland zeggen we nog wel eens tegenelkaar dat het net de Popronde is: in Engeland is het een wat hardere markt. Niemand geeft je te eten of komt je helpen met je spullen. Maar we zijn gehard door die Popronde."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden