’De eerste Kerst dat hij niet thuis is’

In containers, ingericht als ministudio‿s, kunnen familieleden een minuut lang een videoboodschap inspreken. (Maarten Hartman)Beeld Maarten Hartman

Ondanks telefoon en internet kwamen relaties van uitgezonden militairen zaterdag massaal naar Leiden om voor de camera de groeten te doen.

De rij vordert langzaam, maar niemand klaagt. Een bont gezelschap schuifelt richting de zeven als studio ingerichte containers buiten de Groenoordhallen.

Het is soms dringen om met z’n allen in de kleine ruimte te komen, onder de felle studiolampen en voor de camera. In één minuut mogen echtgenoten, vrienden en vriendinnen, vaders, moeders en kinderen hun geliefde de kerstgroeten doen. Peter heeft de tekst voor zijn zoon Robert, uitgezonden naar Uruzgan, voor de zekerheid uitgeschreven. ’We maken ons niet echt zorgen, want we weten dat je goed voorbereid bent op je werk. Tegelijk is het ontzettend spannend voor mij, je vader, voor ons mam, voor je broers en de rest van de familie’, staat op het briefje. Peter: „Ik voel nu al een beetje spanning. Ik zie ’m niet, maar het is toch voor hem.”

De Groenoordhallen in Leiden zijn zaterdag gevuld met zo’n tweeduizend relaties van uitgezonden militairen. De missie in Uruzgan vormt de hoofdmoot, maar er zijn ook familieleden van militairen in onder meer Tsjaad, Bosnië en Irak.

De kerstgroeten worden opgenomen op een dvd die de militairen, als alles goed gaat, vóór de Kerst ontvangen. De belangstelling voor het evenement is groot. Via telefoon en internet is het mogelijk om dagelijks contact met elkaar te hebben. Een dvd met persoonlijke kerstwensen spreekt toch veel mensen aan. „Dit is veel echter”, zegt Aukje, wier man René in Kandahar werkt. Ze is met zoontje Lucas en schoonouders naar Leiden gekomen. „Een webcam stoort nogal eens, je hebt vaak een slechte verbinding. Nu staan we er met z’n allen op.” Moeder Dymph krijgt het weer te kwaad als ze over haar zoon praat. „Ik weet dat die dvd naar hem toe gaat, dat doet me wel wat. Het is ook de eerste Kerst dat hij niet thuis is.”

De grote hal is feestelijk verlicht en royaal voorzien van eet- en drinkstalletjes. Op het podium treden bekende en minder bekende artiesten op. Voor de kinderen zijn er springkussens en een draaimolen. Defensie onderkent het belang van aandacht voor het thuisfront, dat volgens staatssecretaris Jack de Vries ’een podiumplek verdient’. Als relaties weten wat er in het uitzendgebied speelt, kan dat een hoop onrust voorkomen. Dus brengt defensie ouders en partners regelmatig rechtstreeks op de hoogte van ontwikkelingen, zijn er thuisfrontdagen vóór en tijdens de uitzending, is er een telefooncirkel voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek en kunnen mensen het Situatiecentrum dag en nacht bellen.

Moeder Wilma vindt het ’vreselijk’ dat haar 21-jarige zoon Niels in Uruzgan zit, „maar ik ben wel heel trots op hem”. Zanger Lee Towers zet ’You’ll never walk alone’ in. Mensen staan op en zwaaien met hun armen op de maat van de muziek mee.

Op het podium krijgt commandant der strijdkrachten Peter van Uhm in een satellietgesprek met Kamp Holland geruststellende antwoorden. Het is op dit moment ’heel erg rustig’ in het gebied en van het materieel is ’80 procent’ inzetbaar, zegt chef-staf Maurice Timmermans vanuit Kamp Holland. „Ik kan u garanderen: het ziet er goed uit.”

Vanwege de veiligheid van de uitgezonden militairen zijn in het artikel geen achternamen vermeld.

Omroep MAX zendt zaterdag 20 en zondag 28 december een registratie van de thuisfrontdag uit (Ned 1, 17.30 uur)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden