De Eerste Kamer houdt haar eigen integriteitsregels tegen het licht

De Eerste Kamer Beeld ANP
De Eerste KamerBeeld ANP

De Eerste Kamer gaat onderzoek doen naar de eigen gedragsregels voor nevenfuncties en dreigende belangenverstrengeling, zo hebben de fractievoorzitters dinsdag afgesproken. Ook komt er dit najaar, voor het eerst, een speciale bijeenkomst over integriteit.

Wilma Kieskamp

De fractievoorzitters zullen dan bespreken of de gedragsregels nog bij de tijd zijn. Veel ruchtbaarheid heeft de Eerste Kamer niet gegeven aan het eigen onderzoek. De woordvoerder van de Eerste Kamer bevestigt de afspraken.

De fractievoorzitters hebben aan de griffier van de Eerste Kamer gevraagd om te inventariseren welke regels de Eerste Kamer heeft voor het omgaan met nevenfuncties en dreigende belangenverstrengeling. Een aantal fracties, waaronder GroenLinks, had om zo’n verkenning gevraagd. Aanleiding is de zaak rond VVD-senator Anne-Wil Duthler, die in opspraak is geraakt. Duthler is naast senator ook eigenaar van een bureau dat in 2013 een (onderhandse) opdracht kreeg van het ministerie van volksgezondheid voor een advies over een wet waarover ze later zelf nog moest stemmen in de Eerste Kamer.

GroenLinks benadrukt dat een onderzoek geen indirect vonnis is over Duthler. “Maar de publiciteit over deze zaak leidt bij voorbaat tot vragen in het land”, zegt Tineke Strik, fractievoorzitter van GroenLinks. “Dat raakt niet alleen de VVD-fractie, dat raakt meteen het hele instituut van de senaat. We moeten kunnen uitleggen wat onze regels zijn.”

Partijen verantwoordelijk

Tot nu toe aarzelen veel politieke partijen om integriteitskwesties op tafel te leggen in gezamenlijke bijeenkomsten met andere partijen. Ze vinden het de verantwoordelijkheid voor partijen zelf om de integriteit te bewaken. In 2014 waarschuwde de Raad van Europa dat de Eerste Kamer meer werk moest maken van het bewaken van de integriteit. Een jaar later spraken de senatoren af dat zij in elk geval jaarlijks over het onderwerp zouden spreken, in het ‘college van senioren’, de bijeenkomst van fractievoorzitters. Maar het kwam er nooit van. Komend najaar wordt nu de eerste keer.

Lees ook:

De nevenfuncties zijn eigenlijk hun echte baan

De Eerste Kamer had nooit behoefte aan uitgebreide integriteitsregels. Tot nog toe vond ze een informele code genoeg.

Opnieuw pijnlijk vertrek van een prominente VVD’er

De partij waar de afgelopen jaren regelmatig politici vanwege integriteitskwesties sneuvelden, heeft er een smet op het blazoen bij. VVD-Kamerlid Han ten Broeke stapte donderdag op vanwege een artikel in HP/De Tijd over een oude affaire tussen hem en een fractiemedewerkster.

Politici bemoeien zich steeds vaker met lopende rechtszaken

Politici doen steeds vaker uitspraken over zaken die nog onder de rechter zijn. Een gevaar voor de trias politica?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden