De eerste fietsstraat roemloos tenonder

De eerste fietsstraat van Nederland gaat roemloos tenonder.

Van onze correspondent

Onder protest van de twee GroenLinks-wethouders wil het college van Utrecht stoppen met de proef met de Burgemeester Reigerstraat, de belangrijkste fietsroute tussen de binnenstad en universiteitscentrum de Uithof.

De middenberm verdwijnt, evenals de borden 'Utrecht heeft een fietsstraat - haal niet in'. Utrecht was in 1996 de eerste gemeente met een fietsstraat. Door aanpassing van de drukke winkelstraat kreeg voortaan de fietser voorrang en kon ook het tempo bepalen. Fietsers waren er wel blij mee, maar er kwam kritiek van bewoners, winkeliers, automobilisten, buschaffeurs en de brandweer. Als er auto's of vrachtwagens op de rijbaan staan, schieten fietsers het trottoir op, stadsbussen kunnen er moeilijk doorheen en overig verkeer kan door de middenberm niet opzij voor brandweerauto's en ambulances.

Voor het vorig jaar nieuw aangetreden college van b. en w. voldoende redenen om in hun programma op te nemen dat er een einde komt aan de fietsstraat. In plaats van de fietsvoorzieningen komen er verhoogde plateaus op de kruisingen en worden fietsstroken aangegeven. De GroenLinks-wethouders zijn het niet eens met het voorstel. Zij willen vrijliggende fietspaden op de Burgemeester Reigerstraat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden