De eerste 'comfortroom' helpt dementerenden met herinneringen op een usb-stick

'Het grootste menselijke trauma is om je eigen 'ik' te verliezen. Dat terugbrengen is het meest helende wat je kunt bieden.' Beeld Koen Verheijden
'Het grootste menselijke trauma is om je eigen 'ik' te verliezen. Dat terugbrengen is het meest helende wat je kunt bieden.'Beeld Koen Verheijden

In Venray is sinds de eerste comfortroom van Nederland in gebruik. Dementerenden komen tot rust in een kamer waar zij in geuren, kleuren, beelden en geluid herinneringen kunnen herbeleven.

Jos de Groot

De gordijnen gaan dicht en het plafond kleurt diepblauw. Op een groot scherm aan de wand begint een concert van André Rieu op het Vrijthof. Lies Tummers (82) luisterde vroeger graag naar Rieu. Haar vader had een grote elektronicazaak in Helden-Panningen, waarover ze spontaan begint te vertellen. "Vroeger had niet iedereen een televisie", zegt ze. "De elektrozaak van pappie had een hele grote winkelruit met allemaal schermen. De hele buurt kwam bij ons televisie kijken."

In haar handen houdt mevrouw Tummers een antiek kopje koffie en een bokkepoot, haar nagels zijn gelakt in oudroze. Ze zit in een grote groene fauteuil in een doorsnee-huiskamertje. Dat is althans wat het oog doet vermoeden. Maar dit is een comfortroom, een hypermoderne kamer waarin ouderen met dementie tot rust kunnen komen. Aan de eettafel zitten Annemiek de Wit (46), manager integrale zorg bij zorginstelling Vincent van Gogh, en Wendy Halie (43), ontwikkelaar van de comfortroom.

Persoonlijk digitaal levensboek

Vincent van Gogh in Venray is de eerste zorginstelling in Nederland die beschikt over zo'n comfortroom. "Cliënten met dementie hebben een usb-stick met daarop een persoonlijk digitaal levensboek", zegt De Wit. "Daarop kunnen foto's van vroeger staan, of muziek waar de mensen graag naar luisterden. Maar denk ook aan ingescande tekeningen en rapporten van kleinkinderen.

"Bij iedere cliënt kan de comfortroom anders werken, omdat deze compleet is gepersonaliseerd", zegt Halie. "De kamer kan mensen kalmeren en prettige herinneringen kunnen iemand troost bieden, maar de comfortroom kan ook cliënten in een vergevorderd stadium van dementie helpen terugkeren in het heden", aldus Halie. Studenten van de Fontys Hogeschool onderzoeken nu welke technieken het meest effectief zijn.

Annemiek de Wit, Zorgmanager Vincent van Gogh, Venray

Niet alleen ouderen met dementie zelf zijn gebaat bij de comfortroom. "Ook familieleden en verzorgers worden ontlast", zegt Halie. Maar, benadrukt De Wit, de kamer is geenszins bedoeld om cliënten te isoleren. "Integendeel, vaak adviseren we bezoekende familieleden samen plaats te nemen in de comfortroom. De ouderen voelen zich er op hun gemak en er ontstaat eerder een gesprek", aldus De Wit.

Het verhaal over vroeger dat mevrouw Tummers vertelt is niet per se samenhangend. Ze noemt Pietje, Gerrit en Wim, maar wie dat precies zijn, blijft onduidelijk.

"Hoe oud bent u nu?" vraagt De Wit haar.

"Wat denkt u?" speelt mevrouw Tummers de vraag terug.

"Zestig?"

Verwondering maakt zich van mevrouw Tummers meester. Ze straalt, en schudt langzaam van nee.

"65 misschien?"

Ook niet. "Vertel het ons maar dan", zegt De Wit. "Ik ben van 31 januari 1935. Koningin Beatrix is drie jaar jonger", zegt mevrouw Tummers. Op haar gezicht een brede lach.

"De bedoeling is om het gesprek aan te gaan, niet om te corrigeren", zegt de Wit. "Iemands identiteit bestaat uit verhalen en ervaringen. Het grootste menselijke trauma is om je eigen 'ik' te verliezen. Dat terugbrengen is het meest helende wat je kunt bieden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden