De eerste blasfemische videoclip in jaren is van Katy Perry

Beeld YouTube

Shockeren met een blasfemische videoclip, het kan dus nog steeds. Katy Perry kuiste deze week het woord 'Allah' uit haar nieuwste videoclip, nadat meer dan 65 duizend mensen zich in een petitie over de 'godslastering' hadden beklaagd.

Dark Horse is een eigenaardige smeltkroes van oud-Egyptische iconografie, new age en Amerikaanse hiphop. 'Katy Perry, die in de clip duidelijk de tegenhanger van God speelt, laat de gelovige en het woord God opgaan in vlammen', stelde initiatiefnemer Shazad Iqbal op de website Change.org.

Onsympathiek, vond Iqbal. Het gebruik van Gods naam op 'een irrelevante en smakeloze manier wordt in alle godsdiensten gezien als ongepast.' Of de godsnaam is gekuist door Perry's platenmaatschappij of door YouTube is niet duidelijk. In ieder geval is 'Allah' zo ongeveer het enige aanstootgevende onderdeel van de videoclip.

We kregen bij het zien van Dark Horse bijna medelijden met al die artiesten die er maar niet in slaagden om met een heftige videoclip controverse te stichten. Daarom: een ode aan de (quasi)blasfemische clips waarvan niemand wakker lag.

Beeld YouTube

Lady Gaga - Judas
Jezus, Judas, Maria Magdalena, apostelen: in haar videoclip voor het nummer Judas liet Lady Gaga drie jaar geleden zo ongeveer alle hoofdrolspelers van het Nieuwe Testament opdraven. Een provocatie? Misschien.

In ieder geval werd de clip behoorlijk lauw ontvangen. De conservatief-katholieke belangengroep Catholic League was ongeveer de enige die er publiekelijk op reageerde en sprak van een stunt. En Lady Gaga was vooral een 'karikatuur van zichzelf'.

David Bowie - The Next Day
Een priester die een prostituee versiert, mannen die zich geselen, een vrouw die als de Heilige Maagd Maria verschijnt: ook David Bowie trok vorig jaar flink wat religieuze symboliek om zijn single The Next Day kracht bij te zetten. Het bleef oorverdovend stil.

Kanye West - Jesus Walks
'They say you can rap about anything accept for Jesus', rapte Kanye West tien jaar geleden in Jesus Walks. 'That means guns, sex, lies, video tapes / But if I talk about God my record won't get played / Huh?'

West pakte in 2004 uit met brandende kruisen en mannen in Ku Klux Klan-pakken. Pikant, maar 's werelds minst bescheiden rapper leek niet uit op controverse. Die kwam er dan ook niet.

Nas - Hate Me Now
Wilde rapper Nas een statement maken of ging hij rechtstreeks voor provocatie? In de clip voor zijn nummer Hate Me Now (1999) liet hij zich aan een kruis binden.

Leuke anekdote: zijn katholieke collega P. Diddy nam ook een kruisigingsscène op, maar kreeg later spijt en vroeg Nas' manager om de scène te verwijderen. Die ging akkoord, maar stuurde (per ongeluk?) toch de video mét de Diddy-kruisigingsscène naar MTV. Puff was naar verluidt zo boos dat hij de manager met een champagnefles te lijf ging.

Madonna - Like a Prayer
Tot slot die ene clip die wel iets losmaakte. Madonna flirtte in Like a Prayer met een zwarte Jezus en danste voor een brandend kruis. Als ze zich snijdt met een mes, houdt ze daar twee gaten in haar handpalmen aan over.

Vandaag zou de clip waarschijnlijk weinig losmaken, maar in 1989 ging dat heel anders. Like a Prayer werd veroordeeld door het Vaticaan - het hoogste dat een religieuze provocateur kan behalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden